We hebben een zachte winter gehad met twee maanden amper vorst, maar nadat het ruim een week flink aan het vriezen is, en we tempraturen van 10 graden onder 0 in de nacht hebben gevoeld, was Nederland na twee dagen vorst al fanatiek aan het speculeren over schaatsen op natuurijs en schaatswedstrijden. Ook in Amersfoort was dit het geval.

Het speculeren over de Elfstedentocht is na de afgelopen jaren teleurstelling wel uit ons systeem, maar de schaatsen worden massaal uit de kast getrokken wanneer de eerste voetstappen op het ijs zijn gezet. Net als in de rest van Nederland hebben we in Amersfoort een koude week gehad. Er wordt echter niet teruggedeinsd voor de weersomstandigheden. De afgelopen dagen is er dan ook veel geschaatst op veel plekken in en rondom de stad. De Bosvijver en Vathorst waren populaire schaatslocaties waar al sinds dinsdag geschaatst kon worden.

Bij de Bosvijver waren naast de oudere fanatiekelingen ook veel ouders met jonge kinderen te zien op het ijs en dat er hier en daar een scheur in het ijs zit, of een tak in de weg ligt houdt de mensen niet tegen. Peter (42) vertelt hoe kostbaar en fijn hij het vindt dat hij met zijn 7-jarige zoontje Mats op natuurijs kan schaatsen. Peter heeft vroeger zelf veel op natuurijs geschaatst met zijn ouders en hecht veel waarde aan die herinneringen. Hij had niet verwacht dat hij ooit nog samen met zijn jonge zoon zou kunnen schaatsen op natuurijs, omdat het de laatste jaren steeds minder voorkomt dat het lang genoeg vriest voor natuurijs.

Naast de Bosvijver is Vathorst ook een populaire locatie. Omdat de wijk zoveel water heeft, leeft het binnen de gemeenschap heel erg. De eerste stapjes op de grachten in Vathorst werden ook dinsdag al gezet en met het uitzicht op de komende dagen vorst werd er al snel een schaatswedstrijd georganiseerd op de markenhaven. Nadat de ijsmeesters het ijs hebben gemeten is de wedstrijd verplaatst naar Spakenburgkade waar het ijs wel 12 centimeter dik was. Vrijdag middag om 16:00 werd het startschot gegeven. De wedstrijd werd ingedeeld op leeftijdscategorieën en begon met de categorie 0 t/m 6 jaar en liep op tot 18 jaar en ouder. Ruim 100 kinderen en volwassenen hebben deelgenomen.

Donderdag ochtend rond 11uur hebben Daniel (15) en zijn vader gekeken of het ijs op de Eem ook sterk genoeg was om te schaatsen. En dit was voor het eerst sinds 2012 weer het geval. “Het ijs is aan de zijkanten best wel dun, maar in het midden is het goed te doen. Het is schaatsbaar”, vertelt Daniel. Het ijs was echter nog niet geschikt voor massa’s mensen die zonder zorgen een dagje wilde schaatsen.

Na de mooie week schaatspret die er is geweest, is de dooi van het ijs vanaf zaterdag volop ingezet. De hele week zal de tempratuur overdag ruim boven het nulpunt liggen en daarmee nemen wij afscheid van het natuurijs en de kou en kunnen de schaatsen weer ingevet en opgeborgen worden voor de toekomst en wellicht al volgende winter.

Volgens het KNMI is de wisseling van de maand sinds jaren niet zo koud geweest. Opvallend was dat februari dit jaar gemiddeld 0,7 graden was en dit stuk graden kouder is dan het langjarige gemiddelde, terwijl januari in tegenstelling zelfs in de top 10 van de zachtste januarimaanden in ruim honderd jaar terecht kwam. Wel hebben we de afgelopen dagen volop zon gehad. Februari was met landelijk 162 uur zon een van de zonnigste sinds het begin van de metingen in 1901.