Hoe tolerant is Nederland eigenlijk nog? Lil kleine die het ’n woord’ zegt, Stefan van stuktv die zomaar vrouwen op hun billen slaat voor een challenge en niemand die er iets over zegt. Zijn we eigenlijk niet gewoon blijven hangen in 2001?

In 2001 waren wij het eerste land dat het homohuwelijk bij wet bekrachtigde. Iets waar veel Nederlanders trots op zijn en ook vaak aanhalen als voorbeeld voor hoe tolerant we zijn. 2001 is alleen al bijna 20 jaar terug. Wat is er veranderd?
Homo’s worden nog steeds in elkaar geslagen, moslims worden gediscrimineerd, Nederland is gezakt op de ranglijst van vrouwen in hoge posities en nooit eerder meldden zich zoveel gehandicapten bij het College voor de Rechten van de Mens als vorig jaar.

Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat we geluk hebben om in Nederland te leven. Er zijn landen waar het allemaal veel erger is. Is het alleen niet een keer tijd om te stoppen met kijken naar andere landen? Ja, het is verschrikkelijk dat er mensen dood gaan in Amerika omdat ze hun zorgverzekering niet kunnen betalen. Hier in Nederland moest de familie Aalders een crowdfunding starten zodat ze een goed huis voor hun gehandicapte kinderen konden kopen.

Ik denk dat Nederlanders moeten starten met het erkennen van de problemen die er spelen. Erkenning is de eerste stap. We moeten de nostalgie van ons ‘tolerante land’ los laten en kritischer zijn op onszelf. Als we dat niet doen, hoe kunnen we dan ooit zien dat het verkeerd is dat Stefan van stuktv zomaar vrouwen op hun billen slaat.