Johan Timmer en Rick Schoen zijn de oprichters van Sociale Gasten, een vrijwilligers netwerk van jongeren voor iedereen die hulp of een netwerk nodig heeft. Het netwerk beleefde een vliegende start, want in Februari gingen ze met 150 leerlingen op stap en dit terwijl ze pas sinds Januari bezig zijn. Johan en Rick vertellen over Sociale Gasten.  

Hoe is Sociale Gasten ontstaan?
Johan: Rick en ik woonden beide in een flat in Ede, ik op de 2e verdieping hij op de 11e. Beide hadden we een Syrische man op onze galerij wonen. Ik had een afspraak gemaakt met de Syrische man op mijn galerij, waaruit uiteindelijk een vriendschap is ontstaan. Dagelijks kwam ik bij deze man en hij heeft me ontzettend veel over de Syrische cultuur geleerd en ik hem over de Nederlandse. Toen werd ik later benadert met de vraag: “Jij doet vrijwilligerswerk met vluchtelingen, zou jij een interview willen doen?” Daarop was mijn antwoord dat ik helemaal geen vrijwilligers werk deed, waarop verbaasd werd gereageerd. “Maar je werkt toch voor een organisatie?” Nou ik bezoek gewoon mij buurman was daarop mijn antwoord. Toen ging er bij mij een lampje branden. Ik vind het heel normaal om naar mijn buurman om te zien, maar blijkbaar zien mensen het meteen als vrijwilligerswerk. Rick en ik zijn vervolgens gaan informeren om ons heen, waardoor we erachter kwamen dat heel veel jongeren het tof vinden om te doen maar gewoon niet weten waar ze moeten beginnen. Om die rede zijn we plannen gaan smeden en zijn we uiteindelijk Sociale Gasten begonnen.

Waarom weten jongeren niet meer waar ze moeten beginnen met vrijwilligerswerk?
Rick: De laatste jaren is gewoon alles uit de hand genomen door de overheid.

Johan: Ja we leefden in een verzorgingsmaatschappij waar het heel vanzelf sprekend was dat je hulp krijgt als het nodig is. De terugtrekkende beweging van de overheid heeft ervoor gezorgd dat de burger het meer zelf moet gaan organiseren. De oudere generatie heeft nog geleerd hou dit moet, maar de jongere generatie heeft geleerd hoe je een Facebook-account aanmaakt en je zo vrienden toevoegt. De waarde van een echte ontmoeting kennen ze niet.
Overigens faciliteren wij een sociale actie ik vind dat iets anders dan vrijwilligerswerk, het gaat namelijk nog veel verder, het is een levensstijl. We moeten gewoon leren omzien naar elkaar, dat is het.

Is Sociale Gasten tot dusverre succesvol?
Rick: We merken wel dat er onder jongeren iets leeft. Ik weet alleen niet of succesvol de juiste term is. Vrijwilligerswerk klinkt in eerste instantie voor best wel veel jongeren wat stoffig en dat imago is aan het veranderen. We krijgen namelijk veel aanmeldingen van zowel jongeren als van mensen die hulp nodig hebben. Als je toch de term succesvol wil gebruiken zouden we pas succesvol zijn als we niet meer nodig zijn.

 Jullie doelgroep is jongeren, waarom?
Rick: Kijkend naar de cijfers doen jongeren relatief weinig vrijwilligerswerk. Overigens ligt er ook motivatie waar tot nu toe nog geen gebruik van wordt gemaakt.

Johan: Jongeren zijn flexibel omdat het grootste deel studeert. En als je jongeren weet te bereiken en een levensstijl aanleert waarbij het vanzelfsprekend is om iets voor een ander te gaan doen zal je zien dat als een jongere wat ouder is dit ook aan zijn kinderen meegeeft en nog sterker de kinderen van de kinderen zullen het ook meekrijgen. Je hebt dus drie keer goud in handen.

Jullie werken veel samen met andere organisaties, waarom doen jullie dit?
Johan: Omdat we gericht zijn op duurzaamheid. Wanneer je individueel werkt kun je heel snel op korte termijn dingen realiseren, maar het is vaak niet duurzaam. In Amersfoort is er al ontzettend veel sociaal maatschappelijk kapitaal aan organisaties en wij doen niet een nieuw trucje, maar we sluiten ons aan bij wat er al is. We versterken elkaars organisatie en samengaan we voor het doel: hulp en netwerk bieden.