Recensie- Op donderdagmiddag 9 mei is het in het Lieve Vrouw theater in Amersfoort tijd voor een extra lange versie van het kijkcijferkanon 'A star is born'. De film waarin Lady Gaga verandert van een extreem extroverte zangeres naar een actrice die de sterren van de hemel acteert.

Het verhaal is simpel: een rockstar met een drank en drugsprobleem ontdekt een onschuldige serveerster in een bar en tovert haar om tot een ware superster. Ondanks de voorspelbaarheid van het verhaal is de film in één woord magisch. Een knap stukje regisseur werk die een simpel verhaal op deze manier kan vormgeven. En laat die regisseur nou nét een van de twee hoofdpersonen zijn: Bradley Cooper, die met ‘A star is born’ zijn debuut maakt in het regisseur wereldje. De film ‘A star is born’ toont op prachtige wijze aan dat Bradley Cooper (Jackson Maine) meer is dan een acteur, en Lady Gaga (Ally) meer is dan een actrice.

Alles aan de opbouw van het verhaal klopt. Op het moment dat Ally net wordt ontdekt en nog niet met alle overtuiging het podium beklimt, vindt Jackson even zijn liefde en passie terug voor muziek. Hij krijgt frisse energie van een vrouw naast hem die nieuw is in het vak terwijl hij al jaren in deze wereld leeft: met alle negatieve gevolgen van dien.  Wanneer Ally het onzekere in haar heeft weggezet, en vol vertrouwen meegaat in de gekte van haar vak gaat het steeds slechter met Bradley Cooper die terugvalt in zijn oude ritme met drank en drugs, ook na een interne therapiesessie.

De versie in het Lieve Vrouwen theater in Amersfoort werd vooraf beschreven als extra lang. Deze extra minuten vervulden zich met hele versies van liederen die gezongen worden in de film. De korte versie van de film bestaat meestal uit de intro van een lied met refrein in tegenstelling tot deze versie waarin liederen gezongen worden van hun eerste tot hun laatste woord. Dat de liederen worden afgespeeld in hun volledige versie zorgt ervoor dat de liefde en aantrekkingskracht tussen Jackson en Ally nog beter wordt weergegeven tijdens de optredens. Je kunt je hierdoor als kijker nog beter kan inleveren in de liefde tussen de twee hoofdrolspelers waarvan je bijna niet zou geloven dat ze buiten de film een andere relatie hebben.

Het tragische einde van de film zat er al aan te komen vanaf het moment dat de film begon met draaien. Maar voor deze ene keer, voor deze ene film maakt dat helemaal niet uit. Bij ‘A star is born’ weegt de magie van de film veel zwaarder dan de voorspelbaarheid van de film. ‘A star is born’ is een absolute aanrader voor jong en oud.

A Star is Born. Drama. Regie: Bradley Cooper. Met Lady Gaga, Bradley Cooper, Dave Chapelle, Sam Elliott. 135 min., in 135 zalen.