Schipper Bosch, ontwikkelaar van De Nieuwe Stad, heeft samen met Twynstra Gudde een startsein gegeven voor de bouw van twee nieuwe verdiepingen bovenop hal 6, een deel van de voormalige Prodentfabriek. Deze extra verdiepingen maken ruimte voor het nieuwe hoofdkantoor van Twynstra Gudde én voor de verhuur van werkplekken voor nieuwe ondernemers.

Twynstra Gudde is een Nederlands organisatieadviesbureau. Op verschillende gebieden zoals zorg, wonen, veiligheid en onderwijs ontwikkelen adviseurs van dit bedrijf bussinessmodellen die passen bij de klant. Het huidige hoofdkantoor bevindt zich ook in Amersfoort, op het stationsplein. Deze locatie werd echter te groot voor het bedrijf, waardoor ze nu hebben besloten te verhuizen naar De Nieuwe Stad. ‘Onze adviseurs werken steeds meer op locatie bij opdrachtgevers, op flexwerkplekken of vanuit huis. Ook loopt ons huurcontract binnenkort afloopt. Een mooie gelegenheid om voor een andere locatie te kiezen’, aldus Renate Lanjouw van Twynstra Gudde.

Schipper Bosch, ontwikkelaar van De Nieuwe Stad, is blij met zowel de komst van het nieuwbouwproject als het hoofdkantoor van Twynstra Gudde. ‘Wij zijn ontzettend trots dat een gerenommeerd adviesbureau zoals Twynstra Gudde zich in De Nieuwe Stad gaat vestigen. In De Nieuwe Stad zitten al verschillende kleine en grote ondernemingen, horeca en een onderwijsinstellingen. We denken dat een bedrijf zoals Twynstra Gudde kan zorgen voor een verbindende factor, zodat er verassende samenwerkingen ontstaan in De Nieuwe Stad’,  aldus Femke Berendsen communicatieadviseur bij Schipper Bosch.

Het gebouw blijft wel in handen van Schipper Bosch. Zij gaan de verdiepingen aan Twynstra Gudde en andere ondernemers verhuren. De ruimtes zullen volledig verzorgd en onderhouden worden door Schipper Bosch. Twynstra Gudde zal hiervan dan een deel gaan huren. Zo kan het zijn dat het bedrijf de ene periode meer ruimte nodig zal hebben dan de andere periode. Door de flexibele huur kan Schipper Bosch hierop anticiperen. De werkplekken die vrij blijven kunnen vervolgens verhuurd worden aan andere ondernemers om te (flex)werken, debatteren, ontmoeten en presenteren.

Met de locatie wilt Twynstra Gudde zich onderscheiden. ‘Net zoals De Nieuwe Stad hebben wij duurzaamheid hoog in het vaandel staan,’ zegt Lanjouw. Naast het gebruik van duurzame materialen, zal het gebouw verwarmd worden door de biowarmte-ketel van De Nieuwe Stad. Zonnepanelen zullen het gebouw voorzien van elektriciteit.

Kan Schipper Bosch Twynstra Gudde altijd zeker stellen van genoeg werkruimte wanneer ze de ruimte ook verhuren aan andere partijen? ‘Daar heb ik nog niet zo snel antwoord op. Wat wel vast staat is dat Twynstra Gudde een plan van eisen heeft neergelegd, waar wij ons aan moeten houden. Hier zullen ook richtlijnen instaan voor de verhuur van de ruimtes’, zegt Berendsen.

Ondernemer in De Nieuwe Stad Matthijs de Raad was bij de presentatie van ‘het plaform’ en vindt de plannen ambitieus. ‘Het nieuwe gebouw werd vergeleken met het kantoor van Apple en Google. Mooie woorden, maar we moeten even afwachten hoe het gaat uitpakken in de Amersfoortse realiteit.Het zou mooi zijn als het kantoor én Twynstra Gudde zelf een stimulans kunnen zijn voor verbinding in De Nieuwe Stad. Iets waar wij groot voorstander van zijn. Ik ben benieuwd op wat voor manier het adviesbureau contact gaat leggen met de vele kleine ondernemers in het gebied. Maar goed, het blijft koffiedik kijken natuurlijk,’ aldus Matthijs.

‘We merken nu dat er een nieuwe fase aanbreekt in De Nieuwe Stad. Waar er eerst werd gefocust op ‘het oude’, het verbouwen en verhuren van de Prodentfabriek, het maken van het Oliemolenhof, is het nu tijd voor ‘het nieuwe’. Op diverse plekken liggen er plannen voor nieuwbouw en het Twynstra Gudde gebouw is daarvan de eerste die gebouwd gaat worden. Ik vind het leuk om te zien dat er een volgende stap wordt gezet en ben benieuwd naar de impact hiervan op De Nieuwe Stad.’