De politie in Amersfoort doet een proef met stroomstootwapens. Amersfoort is samen met de gemeentes Rotterdam en Zwolle uitgekozen om deze proef op te starten. De proef is op 1 Februari van start gegaan en zal in totaal een jaar duren. Mensenrechtenorganisaties hebben echter zo hun twijfels over deze wapens.

Het zal gaan om de Taser X2, verschillende arrestatieteams uit heel Nederland gebruiken deze wapens ook.  De politie zal het apparaat gaan inzetten om verzet bij arrestatie tegen te gaan.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwt voor overmatig of te vroeg gebruik van het wapen. Het wapen zou gevaarlijk zijn bij mensen met hartproblemen of mensen die onder invloed zijn. Amnesty pleit ervoor het wapen daarom niet in de basisuitrusting van de politie aan te stellen. Volgens de mensenrechtenorganisatie onderschat men de risico’s van het gebruik van deze wapens. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij de stroomstootwapens zijn gebruikt nadat iemand al is overmeesterd of in de boeien is geslagen.

De politie is niet bezorgd over het toenemen van politiegeweld door het gebruik van de tasers. Volgens hen is het juist een manier om met mildere middelen hetzelfde resultaat te behalen.