AMERSFOORT - Het is nog onduidelijk of de schaatswedstrijd in de wijk Vathorst vrijdagmiddag door kan gaan. Ijsmeesters van de Amersfoortse Ijsvereniging (AIJV) keuren vrijdagochtend het ijs. Voor initiatiefneemster Simone van Garderen van het Vathorster Ideecafé gaan de voorbereidingen onverminderd door.

Omdat het nog onduidelijk is of de strenge vorst aanhoudt, is het ook onzeker of de geplande schaatswedstrijd op De Laak door kan gaan. “Op de Laak hebben we nu ongeveer 6 tot 8 centimeter ijs, bij Markerhaven moet het nog wat dikker”, vertelt Van Garderen. Voor grote groepen schaatsers is minimaal 6 centimeter ijs vereist om veilig te kunnen schaatsen. “Op dit moment hebben de ijsmeesters het te druk met hun eigen schaatsbaan, dus we moeten op dit moment zelf ons ijs keuren. Ze hebben gelukkig goed uitgelegd hoe dat moet en ondersteunen ons als dat nodig is”, aldus Van Garderen.

De ijsmeesters van de AIJV keuren naar alle waarschijnlijkheid vrijdagochtend voor de laatste keer het ijs. Als zij hun goedkeuring geven dan zijn alle voorbereidingen klaar en kan de wedstrijd doorgaan. De vereniging hoopt op 500 deelnemers. Inschrijven is gratis en het startschot wordt om drie uur gegeven bij de Markenhaven.