De populariteit van vinyl in Nederland blijft stijgen. Het is de redding geweest voor de muziekwinkel; door het legaal en illegaal downloaden van muziek begon de verkoop van cd's drastich te dalen. Sinds de wedergeboorte van de langspeelplaat bestormt jong en oud de winkels weer voor om hun platenverzameling te starten uit te breiden. Ik sprak Ilse (25), werkzaam bij Muziekwinkel Velvet aan de Havik.

Piek
“We merken dat we dit jaar qua verkoop weer een piek aan het bereiken zijn. Vinyl is in drie jaar tijd nog nooit zo gewild geweest als op dit moment.”, aldus Ilse. “De populariteit van vinyl is eigenlijk te linken aan een paar zaken. Ten eerste zijn er mensen die niet genoeg hebben aan alleen het streamen van muziek; ze willen weer iets tastbaars hebben. Daarnaast begon vintage in de mode te komen. Dat kon je bijvoorbeeld aan kleding zien, maar ook werden oude muziekstijlen “gerecycled” door nieuwe artiesten. Er werd dus veel gekeken naar de jaren zestig tot en met jaren 90, waardoor ook vinyl weer onder aandacht kwam.”

Kwaliteit
“Het geluid van vinyl vind ik persoonlijk beter. Het geluid heeft op plaat veel meer gradaties, oftewel meer lagen.” Ze laat een plaat van Jacques Brel zien en wijst naar het detail van de lijnen op het oppervlak. “Vroeger werd heel erg ingespeeld op die gradaties bij het opnameproces. Nu gebeurt dat veel minder, aangezien velen nu voornamelijk online naar muziek luisteren en de kwaliteit van het geluid minder is. Sommige artiesten grijpen ook weer terug op datzelfde opnameproces, waardoor ze veel beter letten op de details, en de muziek weer een stuk mooier wordt. Vinyl is op dat gebied dus eigenlijk heel positief geweest voor de kwaliteit van muziek.”

Redding
De opkomst van de langspeelplaten heeft de winkel gelukkig deels kunnen redden van faillissement. “Onze verkoop heeft zoals eerder gezegd enorme groei meegemaakt de afgelopen jaren. We zijn wel, om ons voortbestaan te verzekeren, met Velvet gefuseerd, dus we maken nu deel uit van een keten van winkels. Uiteindelijk bleek dit een goede zet, aangezien er eerst vijf muziekwinkels in Amersfoort waren en wij nu als enige zijn overgebleven.”

Toekomst
De vraag blijft verder wel: Is vinyl een hype of een blijvertje? Daar moet Ilse even over nadenken. “Ik denk dat beide scenario’s werkelijkheid worden. Wat je nu namelijk ziet is dat jong en oud platen bij ons komen kopen. Over een paar jaar zie ik niet voor me dat er dan nog veel vijftienjarigen platen bij ons komen halen. Het zal waarschijnlijk weer verdwijnen in die leeftijdsgroep. Maar ik denk dat de jongeren van nu, die dan iets ouder zijn, en met hen de oudere generatie nog steeds naar platen zullen blijven luisteren. Voor mijn part mag het sowieso blijven.”