Met blik op de aankomende gemeenteraadsverkiezingen debatteerden de fractievoorzitters van verschillende partijen in de politieke huiskamer van het Eemhuis. Dit alles vond zich plaats op zaterdag 10 maart van twee tot vier uur. Normaal gesproken is er op die tijd plaats voor debat tussen de inwoners van Amersfoort, maar deze keer was het een plek om te discussiëren voor de partijleden. De centrale vraag van het debat was of de raadsleden wel capabel voor hun taak waren. 

Simone Kennedy-Doornbos van de Christen Unie vertelt dat het de afgelopen vier jaar heel goed is gegaan in de samenwerking. De vier jaar daarvoor was er veel meer ruzie, er waren verborgen agenda’s en er was sprake van politieke manipulatie. De afgelopen vier jaar waren de raadsleden dus wel capabel voor hun taak, aldus Kennedy.

GroenLinks lijsttrekker Astrid Janssen noemt het raadswerk best ingewikkeld. “De vragen die we krijgen zijn soms zo ingewikkeld dat ik me kan voorstellen dat mensen het niet meer begrijpen” Marijke Jongerman van de SP bevestigt dat: “Het kan best pittig zijn om in de raad te zitten, er is toch vaak sprake van een tijdsprobleem.”

Terwijl ze dit allemaal was aan het uitleggen lopen er verschillende groepen mensen langs de politieke huiskamer waar het debat wordt gehouden. Vanwege al het geluid kunnen ze niet goed verstaan wat er wordt gezegd door de partijleden, de mensen blijven dan ook niet lang staan om te kijken.

Er staan een paar stands van partijen, waaronder één van het CDA. Bas Aghina die nummer 8 is op de kandidatenlijst vertelt hoe belangrijk zo een debat is. “Het is enorm belangrijk dat mensen kunnen zien dat de politiek leeft. Het Eemhuis is natuurlijk heel belangrijk voor mensen in Amersfoort, want iedereen gaat er wel heen voor iets. Als mensen dan zien dat er iets aan de hand is worden ze geïnteresseerd. Nu kunnen ze het niet heel goed horen, maar ze kunnen het gaan bekijken op Facebook Live. Ik denk zelfs dat het zo belangrijk is, dat we dit elk jaar moeten doen, en niet alleen als we verkiezingen hebben. De inwoners moeten weten waar hun gemeenteraad mee bezig is.”

Ondertussen vertelt Kennedy in het debat dat ze vindt dat de raad wel wat diverser mag. “Hoe diverser de gemeenteraad is, hoe beter het is voor de raad.” Janssen stemt hier mee in, “Er mag ook wel wat meer diversiteit in opleiding zijn binnen de raad.”

Tijdens het debat valt er een toekijkende man erg op. Hij is helemaal in het rood, en heeft een vlaggetje van de SP aan zijn rolstoel. Hij noemt zichzelf een trots lid van de SP, maar hij vindt zichzelf te oud om mee te doen in de verkiezingen. Ook hij vindt het heel belangrijk dat mensen de discussie aan gaan.“Mensen kunnen goed uitleggen wat ze willen bereiken met hun partij, maar mensen die niet helemaal eerlijk zijn vallen nu door de mand heen. De partijen beloven altijd heel veel, maar ze kunnen niet alles waarmaken. We zijn al de hele week bezig met dit debat, het is ontzettend leuk, maar ook leerzaam voor de mensen die er naar gaan kijken.” De SP’er past zijn strenge blik niet alleen toe op de andere partijen, “Kijk, als de mensen van de SP iets verkeerds zeggen dan hou ik ze er aan, dat weten ze ook van mij, maar dat is alleen maar goed, dat houdt iedereen scherp.”

Er is ook nog kort gepraat over de controlerende rol van de journalistiek in Amersfoort. Janssen zou wel meer willen zien dat ze worden gecontroleerd. “Nu ligt de focus vaak op de conflicten en dat is jammer”

Het debat is probleemloos verlopen. Het hele interview is binnenkort te zien op www.amersfoortkiest.nl.