De vele evenementen zorgen voor een gezellige drukte in de binnenstad van Amersfoort. Het is goed weer deze Koningsdag en dat is aan het aantal bezoekers goed te merken.

Koningsdag zorgt ieder jaar weer voor een grote drukte in de binnenstad. Zo ook dit jaar. Het was al vroeg druk, maar rond 11 uur was er op sommige plekken bijna geen doorkomen meer aan. De drukte zorgt in combinatie met het goede weer en de vele attracties, vrijmarkten en livemuziek voor een klassiek gezellige Koningsdagsfeer. Tussen de mensenmassa loopt Michelle met haar dochter Juul. “Ik ben samen met mijn dochter gaan kijken voor wat spulletjes op de markt. We hebben nu alleen teveel gekocht waardoor mijn tassen net te groot zijn om lekker tussen alle mensen door te lopen”, zegt ze lachend. “We gaan zo nog even naar de draaimolen want daar wilde Juul nog even in, daarna gaan we weer naar huis.”

De vrijmarkt is de grootste publiekstrekker. Bij veel jeugd maakt het de Nederlandse handelsgeest los. Zo ook bij Amira (11) en Faye (13) die met een grote knuffeltijger door de straten lopen. “Ik heb geld nodig voor de kermis en ik had deze tijger nog liggen”, zegt Faye. “Ik mag hem helemaal niet verkopen van mijn ouders maar ik wil gewoon wat verdienen voor vanavond”. Op de foto willen ze niet. “Straks zien mijn ouders nog dat ik hem heb verkocht”, zegt Faye lachend.

Naast de vrijmarkten en livemuziek is er ook een beachvolleybal toernooi georganiseerd. Op het Lieve Vrouwekerkhof is een strand geïmproviseerd. Er is een hoop zand opgegooid en er zijn volleybal netten gespannen. “Ik doe mee met een vier vrienden. Het is gewoon gezellig en niemand neemt het heel serieus. Om de wedstrijd gaan we even zitten en drinken we een biertje”, zegt Vincent (24).”Het plan was eigenlijk dat we verkleed gingen als oranje leeuwen maar dat werd me echt te gek.”