Vanuit het hele land kwamen ondernemers, kwaliteitsmanagers en andere bedrijfsvertegenwoordigers op 15 mei bij elkaar in de Rijtuigenloods voor het Jaarcongres Kwaliteit 2018. Door middel van inspirerende sprekers, korte kennissessies en de mogelijkheid tot netwerken konden deze zakenmensen tips uitwisselen en ideeën opdoen waarmee binnen hun bedrijf gewerkt kan worden aan de verbetering van kwaliteit en innovatie.

In de Rijtuigenloods hebben diverse bedrijven stands uitgestald om reclame te maken voor hun eigen manier van innoveren. Interessanter is de manier waarop er gebruik gemaakt wordt van de locatie. In de verschillende wagons in de loods hebben een handje vol standhouders de kans om korte informatieronden te houden, wat natuurlijk dient ter promotie van hun eigen dienst of product, maar vormgegeven is als een spervuur van handige tips.

Tijdens deze kennissessies wordt ingespeeld op de actualiteit. Zo is het bedrijf ‘SMILE’ aanwezig om hun persoonsgegevensverwerking te promoten. Een populair onderwerp, zo blijkt. Vanaf 25 mei 2018 moeten alle bedrijven namelijk voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Bezoekers doen hun best om zich zo veel mogelijk te informeren over deze wijziging in hun bedrijfsvoering. Er wordt dus actief vragen gesteld en meegeschreven in notitieblokjes.

Mevrouw Van der Heijden en mevrouw Van der Graaf, twee van de bezoekers vandaag, geven aan een strakke planning te hebben. De twee proberen zoveel mogelijk kennissessies en lezingen mee te maken, om het maximale te kunnen leren over de manieren waarop geïnnoveerd en verbeterd kan worden.

Gedurende de dag is er een trend te bespeuren. Zowel bezoekers als standhouders merken dat er anno 2018 minder sprake is van het bewaken van kwaliteit. Het pure bewaken zou te statisch zijn, en de weg naar innovatie belemmeren. In plaats daarvan kijken bedrijven naar het personaliseren van werkplekken om op die manier de productiviteit te verbeteren, wat innovatie en kwaliteitsverbetering zou stimuleren.

Al met al wordt positief gereageerd op het Jaarcongres Kwaliteit 2018. De bezoekers zijn hier niet alleen om onderling te netwerken en ideeën uit te wisselen, maar vooral om te leren. Trots en voldaan, met een hoop nieuwe kennis, galmen de vragen van een van de sprekers nog voort: “Wat heb ik vandaag geleerd?” en “Wat ga ik morgen anders doen?”. Met dit vers in het geheugen en met het oog op innovatie gaat ondernemend Nederland weer naar huis.