Elk jaar vindt het Nederlands Jongleer Festival plaats op een andere locatie. Vorig jaar was dat het Brabantse Goirle, maar in 2018 heeft de organisatie gestreden om het evenement met wereldwijde allure naar Amersfoort te halen. Samen met het zusterevenement het Nederlands Acrobatiek Festival vindt het circusspektakel plaats tussen hemelvaart en Pinksteren aan sportpark Bokkeduinen.

Al het talent wat hier rondloopt is intimiderend. In een van de gymzalen van het sportcomplex barst het van de fanatieke jongleurs die naar eigen zeggen trainen, maar eigenlijk gewoon hun geavanceerde trucjes tentoonstellen. Iedereen is vrij om mee te doen, zolang je je eigen diabolo, of jongleerballen en -kegels maar mee hebt. “Het is hele vrije en open sfeer. Niemand maakt het iets uit wat je doet. Of je nu fanatiek aan het trainen bent of gewoon met vrienden wat achteroverligt,” zegt Ties Wijntjes van de organisatie.

Om beginners tegemoet te komen is het mogelijk je eigen materiaal op het festival aan te schaffen, of om enthousiastelingen met een overschot aan kegels of ballen te vragen of je iets kan lenen. Dit is echter een uitdaging an sich. Iedereen lijkt zo geconcentreerd bezig te zijn dat de kwestie van timing zo cruciaal wordt, dat het super lastig voelt om het initiatief te durven nemen. Als je dan toch jongleerballen hebt weten te bemachtigen, zijn er tallen van workshops waarmee ook de beginnende jongleur de fijne kneepjes van het vak kan leren en nieuwe mensen te leren kennen.

Naast de workshops zijn er ook optredens. Zo laat een tweejarig knulletje zien dat hij net zo goed met een diabolo overweg kan, als dat hij kan lopen. Een andere performer, Rob van Heijst (foto), doet dit al twaalf jaar en legt de focus op contemporair jongleren. Dit betekent zoveel als dat hij tijdens het jongleren zelf ook zoveel mogelijk beweegt, heen en weer loopt en over de grond rolt. Een spektakel om te zien.

Dat er zo veel talent te spotten valt, ligt volgens Ties aan de niche. De populariteit van jongleren is beperkt, dus mensen die niet heel bekend zijn met de sport lopen dit festival veelal voorbij. Dat het festival niet uitverkocht is, komt voor hem niet als een verrassing. “Het is heel erg een netwerk van jeugdcircussen en die mensen komen hier dus vooral op af. De rest moet vooral het doen met mond-op-mond reclame”.

Initiatiefnemer Circus Amersfoort heeft volgens Ties kosten nog moeite gespaard in het vinden van een perfecte locatie, het regelen van vergunningen en de opbouw, maar is eigenlijk één groot vriendenteam. “We zijn er het afgelopen jaar heel erg mee bezig geweest, maar het is uiteindelijk gewoon gezellig om dit met vrienden te doen”.

Voor iemand buiten het netwerk van jongleurs en circussen is het enigszins merkbaar dat de rol van organisatie ondergeschikt is aan de vriendengroep. De vrije en bohemien types op het festival vinden veel van wat hier gebeurd vanzelfsprekend. Hoewel er met de extraverte uitstraling en de workshops wel rekening wordt gehouden met beginners, zijn vooral doorgewinterde jongleurs hier perfect op hun plek.