Jasper Lok (18) zit op het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt. Dit jaar doet hij VWO eindexamen. “Met de zenuwen valt het wel mee. Ik sta er niet zo slecht voor. Voor alle vakken sta ik een voldoende, dus als ik nu voldoendes blijf halen moet het goedkomen.” De eindexamens vragen veel van middelbare scholieren, maar Jasper maakt zich totaal geen zorgen.

Toch wilt Jasper voor een aantal vakken hoge cijfers halen. “Dat is de enige druk die ik nog een beetje voel. Voor de studie Econometrie in Groningen die ik volgend jaar ga doen staat het wel goed om hoge cijfers voor bepaalde vakken te hebben.” Hiermee bedoelt hij vooral Wiskunde. “Ik heb wiskunde D en wiskunde B. Ik sta nu een acht voor wiskunde B, maar ik wil afgerond een negen komen te staan. Het is echt heel hoog gegrepen, tot nu toe lukt het nog niet helemaal, maar het is wel mijn doel.”

“Als voorbereiding heb ik heel professioneel een planning gemaakt. Elke dag heb ik precies erop gezet wat ik moet doen.” Hij raadt anderen ook zeer aan om een planning te maken. “Na de meivakantie kun je meteen beginnen en als je je dan aan de planning houdt heb je iets meer zekerheid. Je hebt alles gehad en alles herhaalt wat je niet snapt.”

Jasper maakt een enorme hoeveelheid aan oude examens. “Vooral Nederlands en Engels examens, omdat dat de eerste examens zijn in de examenweek.” Volgens Jasper werkt dat het best. “Het is gewoon echt drie uur lang even concentreren, en daarna controleer ik wat ik heb gemaakt. Zo kan ik zien waar ik beter in ben en waar ik minder goed in ben. De dingen waar ik minder in ben oefen ik dan extra de dag erna.” Het lukt hem meestal wel om elke dag zo’n examen te maken. “Tenminste, er zijn wel een paar dagen dat ik moet voetballen, dan komt er minder van. Maar ik ben al best trots dat het me bijna elke dag lukt om te doen!” lacht hij.

Echt leren hoeft Jasper niet meer. “Nee, ik maak eigenlijk vooral die examens. Ik heb dezelfde stof bij de schoolexamens al gehad, dus dat vind ik niet meer nodig. Alleen als ik ergens op een oud examen heel laag op heb gescoord lees ik het even terug.”

Geen specifiek vak wekt Jaspers zorgen. “Latijn vind ik wel moeilijk, want vorig jaar haalde ik er veel onvoldoendes voor, maar dit jaar had ik opeens een acht gehaald voor het tweede schoolexamen. Nu vind ik het niet zo moeilijk meer!” Hoe dat komt weet hij niet. Hij heeft niet meer geleerd voor Latijn dan het jaar ervoor. “Ineens snapte ik het blijkbaar.”

Nederlands en Engels vindt hij moeilijk om in te schatten. “Het zijn ook kernvakken, dus daar moet je voldoendes voor halen.” Op zich maakt hij zich hier niet druk over, maar hij is toch een klein beetje gespannen. “Als Nederlands dan niet zo lekker gaat en Engels ook niet dan zou het toch kunnen dat ik zak, omdat de kernvakken allemaal voldoende moeten zijn.”

De zenuwen voor de exameninhoud valt dus erg mee, maar wel is hij bang dat hij in de zaal zelf afgeleid wordt. “Tijdens de voorbereiding ben je helemaal alleen op je kamer en is het stil. In zo’n grote zaal zou het wel kunnen dat mensen buiten de zaal veel lawaai maken in de pauze. Daar ben ik wel een klein beetje zenuwachtig voor. Misschien moet ik oordopjes aanschaffen.”

Examentraining heeft Jasper niet gevolgd. “In mijn omgeving merk ik wel dat heel veel mensen naar examentrainingen gaan. Ze willen denk ik een beetje zekerheid, maar ik voelde me wel zeker genoeg.”

Jasper heeft het gevoel dat het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt hem heel goed heeft voorbereid op de eindexamens. “Ten opzichte van andere scholen ben ik meer dan gemiddeld voorbereid.” Hier is Jasper vrij zeker van. “Ik geef namelijk ook huiswerkbegeleiding. Dan krijg ik leerlingen van scholen uit heel Amersfoort, ook examenleerlingen. Dan merkt je wel dat op onze school het goed wordt voorbereid. Het niveau ligt al redelijk hoog bij de schoolexamens. Daar kun je het ook redelijk goed aan aflezen.”