De hbo studies in Amersfoort zijn overgeplaatst naar Utrecht. Onderwijswethouder Houwing van de politieke partij D66, heeft al twee keer geweigerd actie te ondernemen om de leegloop van hbo-opleidingen uit Amersfoort tegen te gaan. Het gaat bij de verhuizing om 657 studenten.

De politieke partij uit Amersfoort Amersfoort2014 heeft een brief gestuurd naar de Hogeschool van Utrecht en de wethouder, namens Groenlink, het CDA, de SP en Amersfoort2014. Zij willen een gesprek met de Hogeschool over waarom zij de HBO studies in Amersfoort verplaatsen naar Utrechtstad. Donderdag 2 maart heeft de Hogeschool gereageerd op deze brief. Zij staan niet open voor een gesprek. Amersfoort2014 voelt zich door de wethouder en de Hogeschool genegeerd. Helaas heeft de brief dus nog niks opgeleverd.

David Uitdenbogaard, Woordvoerder Hogeschool Utrecht: “Aan de HUAmersfoort komt een Associate Degree Academy, dit is een academie waar mbo studenten een studie volgen die ervoor zorgt dat zij makkelijker door kunnen stromen naar een hbo studie, omdat de lat hoger ligt dan bij een gewone mbo studie”. Anke Hendriks, woordvoerder van wethouder Houwing, vertelt dat het niet aan hen is wat de hogescholen besluiten: “Ook wij vinden het jammer dat de opleidingen verhuizen naar Amersfoort, maar wij kunnen de besluiten van de Hogescholen niet veranderen.”

Ben Stoelinga, woordvoerder van Amersfoort2014: “Maar we gaan door en stoppen niet!” De partij wil een politiek café openen waar zij verschillende politieke partijen, studieverenigingen en bestuursleden uitnodigen om te komen praten en hun mening te laten horen over de terugloop. Dit plan staat nog in de kinderschoenen, maar is een toekomstplan van de partij om toch aandacht te trekken voor dit probleem.

De politieke partijen vinden het namelijk zonde en erg jammer dat de hooggeschoolde studenten de stad Amersfoort verlaten. De hbo’ers zorgen voor toestroom in de stad terwijl de meeste mbo-studenten komen uit de regio en wonen thuis. Volgens Amersfoort2014 wonen hbo studenten wonen vaker op kamers en zijn sociaal en cultureel meer betrokken dan mbo-studenten. “Dit is een verlies voor de stad,” aldus Stoelinga.