Morgen beginnen de Europese Parlementsverkiezingen 2019. Het zijn de negende verkiezingen voor een rechtstreeks gekozen Europees Parlement. De verkiezingen zijn voor de zittingsperiode 2019-2024. Op de Nederlandse stembiljetten staan maar liefst 308 kandidaten waarvan er drie afkomstig zijn uit Amersfoort.

De kandidaten die zich verkiesbaar stellen in Amersfoort bestaan uit één vrouw: Simone Kennedy-Doornbos (nummer 8 op de lijst van ChristenUnie/SGP). Er hebben zich twee mannen uit Amersfoort verkiesbaar gesteld: Ad Meijer (nummer 10 op de lijst van de SP) en Anne Strijker (nummer 4 op de lijst van ChristenUnie/SGP. De partijen die meedoen aan de Europese Parlementsverkiezingen zijn D66, CDA-Europese Volkspartij, PVV, VVD, SP, PvdA-Europese Sociaaldemocraten, ChristenUnie/SGP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, Jezus Leeft, Denk, De Groenen, Forum voor Democratie, vandeRegio&Piratenpartij en Volt Nederland.

Ieder land heeft op basis van haar aantal inwoners een aantal zetels toebedeeld gekregen.  Nederland heeft 26 zetels (ter vergelijking: Duitsland heeft 96 zetels) en door te stemmen bepalen wij rechtsreeks welke 26 Nederlanders ons land vertegenwoordigen.

40 jaar geleden was het voor het eerst dat we rechtstreeks kozen voor nieuwe leden van het Europees Parlement. Het opkomst percentage in Nederland schommelt sindsdien rond de 40% per jaar. Het opkomst percentage van het afgelopen verkiezingsmoment voor het Europees Parlement in 2014 was 37,3% volgens de officiële site van het parlement (parlement.com). Opvallend is dat de opkomst van de Tweede Kamer verkiezingen dubbel zo veel is, namelijk gemiddeld 80% (parlement.com).

Ondanks dat de opkomst dubbel zo laag is bij de Europese Parlementsverkiezingen is het belangrijk om je stem te laten horen morgen, aldus jongerenbeweging Onder Invloed in Amersfoort. Onder Invloed in Amersfoort is een beweging die is opgezet door drie twintigers met een missie: Bram Pullen, Ely Faris en Ties Coenen. De drie willen politiek meer betrekken op jongeren. Over de verkiezingen van morgen zeggen ze het volgende: “Het Europees Parlement spreekt natuurlijk niet bepaald tot de verbeelding, maar is bij uitstek de plek waar belangrijke beslissingen worden gemaakt die van invloed zijn op de wereld van morgen. Hoe gaan we om met klimaatveranderingen of met nieuwe verhoudingen in de wereld? Of je het er nu mee eens bent of niet, een aantal onderwerpen kunnen we eigenlijk alleen op Europees niveau de baas zijn. En dit is onze kans om daarop invloed te oefenen. Bovendien kun je dit jaar op meer jongere kandidaten dan ooit stemmen die met een frisse blik Europa zullen aanvliegen.”

Inwoner van Amersfoort Joost Adank deelt deze mening: “Ik vind het belangrijk om je mening te ventileren en daarvoor te staan ongeacht wat anderen daarvan vinden. Hierdoor kom je dichterbij elkaar en krijg je een evenwichtige samenleving. Niet alles is zwart of wit. Daarnaast krijg je meer begrip voor elkaar als je je verschillende meningen met elkaar deelt.”

Volgens Jorrit Rijpma, Europa deskundige is het belangrijk om je stem uit te brengen en noemt de verkiezingen dan ook een van de spannendste verkiezingen ooit; “De Europese Unie heeft de afgelopen jaren flink wat crisissen achter de rug. Het valt te verwachten dat er een flink aantal nieuwe Eurokritische partijen in het parlement plaats zal nemen en die zullen de boel behoorlijk op gaan schudden.“

Er zijn in Amersfoort 116.668 stemgerechtigden volgens de cijfers van het CSB van 2017.  Morgen maakt de gemeente Amersfoort op verschillende tijdstippen bekend hoeveel inwoners in Amersfoort tot dan toe gestemd hebben. De kiesraad maakt aanstaande zondagavond 23:00 de voorlopige uitslag bekend, een week later volgt de definitieve uitslag.

Dit zijn de plekken waar je kan stemmen in Amersfoort: https://www.amersfoort.nl/bericht/stembureaus-in-amersfoort.htm

Link naar de Europese Stemwijzer:
https://eu.stemwijzer.nl/#intro