AMERSFOORT - "Alles moet weg! Voor slechts een eurootje kunt u het meenemen!" Het is de eerste mooie lentedag van het jaar. Op het Onze Lieve Vrouwekerkhof staat het vol met stalletjes. Deze zomer vindt op het iconische plein twee keer per maand de Snuffelmarkt plaats.

De bezoekers variëren van echte rommelmarkt-struiners tot jonge gezinnen die toevallig langs de markt lopen. Op de Snuffelmarkt kan iedereen tweedehands spullen verkopen en dat kan in een echte marktkraam of op een grondplaats. Het rumoer van de markt is al vanaf de Breestraat goed te horen. “Kom eens kijken wat ik hier heb”, roept een vrouw die boeken in haar stalletje heeft staan. “Deze kent u vast nog wel van vroeger. De Schippers van de Kameleon”, roept ze naar een moeder met kinderen.

Op straat recht voor de ingang voor de Onze Lieve Vrouwetoren staat Corien Ossendrijver van de Folkloregroep Eemlanddansers Hoogland. Om haar heen een verzameling van oude tijdschriften, blauw-wit aardwerk en ouderwetse kaarten van Amersfoort. “We krijgen al deze spullen en mogen ze dan verkopen. De winst gaat naar onze dansgroep en daarvan gaan we met z’n alle op een leuk uitje.” Direct haalt zij een grote flyer tevoorschijn van de dansgroep. “Kijk, hier sta ik in kledendracht en we treden overal op, zelfs in het buitenland”, vertelt ze trots.

Het is de eerste echte lente dag van het jaar. Het kwik stijgt tot boven de twintig graden. De terrasjes rondom de markt zitten dan ook propvol en de verkopers hebben hun jassen opgestapeld achter hun kraampje. “Heerlijk hè! We hebben het wel goed uitgekozen zo”, roept een bezoeker terwijl hij bladert in een bak oude langspeelplaten. Zonnestralen komen tussen de doeken van de stal door, recht op zijn arm. “Misschien word ik nog bruin ook.”

Rond half vier pakt iedereen zijn overgebleven spullen in. Sommige verkopers gooien nog één keer de prijzen omlaag. “Alles nu nog maar vijftig cent! Kom op mensen, wie maakt me los!” Anderen hebben hun waren alweer in hun bus geladen. Over twee weken weer een kans.

De Snuffelmarkt vindt deze zomer twee keer per maand plaats in Amersfoort. Meestal op het Onze Lieve Vrouwekerkhof.