Het is met een temperatuur van 21 graden en een warm zonnetje een warme dag op de beste kleine markt van Nederland, die naast het winkelcentrum Emiclaer staat en zo’n 25 kramen telt. Op 14 maart kreeg de donderdag markt deze veelzeggende titel na een spannende race. Lid van de reclamecommissie Miek van de Elshout is daarom ook enorm enthousiast. “Het was een heel traject, maar we zijn het geworden en daar zijn we ontzettend trots op!”

De eerste kraam die je op de markt tegen komt is er een die gelijk je reukzin aan het werkt zet: de viskraam. Het is een grote bus waar ze allerlei soorten vis verkopen. De zalmen, warme kabeljauw en Hollandse haringen gaan als warme broodjes over de toonbank. Niet alleen je reukvermogen, maar ook je gehoor wordt op de proef gesteld.  Je komt namelijk niet langs deze kraam zonder het oorverdovende: “Verse vis te koop! Heerlijke kibbeling, lekker vers, lekker voordelig!”

Voor de viskraam is het erg druk. Er staat een grote groep mensen voor de truck die allemaal een lekker visje willen. “Wie kan ik dan helpen”, klinkt er vanuit de kraam. De eerstvolgende wachtende, een oudere vrouw van rond de zeventig, stapt naar voren en leest haar bestelling van haar boodschappenlijstje op. “Twee zalm en een lekkerbekje graag”. De lange, kale en forse man van rond de zestig draait zich om en pakt razendsnel de bestelling bij elkaar om vervolgens naar de kassa te lopen. “Dat wordt dan €11,50 alstublieft.” Na met muntjes betaald te hebben, loopt de vrouw glimlachend weg. “Heerlijk, tot volgende week!”

Even verderop staat het stereotype marktman achter een aardappelkraam. Hij is aan de kleine kant, heeft een snor, is rond de zestig en kent de hele buurt die hij ook continu groet. Als hij iets later in gesprek gaat met een ouder stel merk je dat ook. “Ha Annie, schat, welke aardappels mogen het deze week worden?”, waarop Annie’s man reageert. “Heb je ze ook geschild en gekookt?” De marktkoopman lacht met harde lage tonen. “Helaas niet, maar ik gok dat jullie voor de héérlijke kruimelaardappels voor in de soep komen.” De vrouw knikt glimlachend en pakt alvast haar portemonnee uit de tas, waarop de marktman het gesprek voortzet. “De buuf is net geweest, eh. Zal volgende keer zeggen dat ze ook voor jou moet meenemen.”

Op de markt is van alles te koop. Het assortiment is ontzettend divers. Zo staan de traditionele kaasboer, bakker en viskraam er, maar is er ook een fietsenmaker, een kraam met dierenvoeding en een kraam waar je edelstenen kan kopen. Volgens Jordi van der Zan (24) de marktbakker is dat ook de kracht van de markt. “Het diverse aanbod trekt ontzettend veel bezoekers. We staan hier al tien jaar, dus hebben de markt flink zien veranderen. Dat we na al dat harde werk uiteindelijk de prijs van beste kleine markt van Nederland ontvangen is natuurlijk geweldig. Het is echt iets om trots op te zijn.”