Yoga is zo’n vijfduizend jaar oud, maar is eigenlijk pas sinds de twintigste eeuw in het de westerse wereld bekend geworden. Een van de redenen hiervoor is dat het rustgevend kan zijn naast een druk leven. De populariteit van yoga in een kapitalistische maatschappij leidt er alleen wel toe dat er een hele business om heen wordt gecreëerd; ondermijnt dat niet de spirituele principes?

Op een bankje midden in een veld zit Jorinde Gommans. Samen met een groep van twaalf vrouwen heeft zij de eerste editie van het Amersfoortse Yogafestival georganiseerd; zij is de initiatiefneemster. Ze spreekt rustig, bedaard, maar tegelijkertijd enthousiast, terwijl het festival om haar zitplaats heen ongestoord voortkabbelt. “Yoga betekent voor iedereen wat anders, maar in de meest algemene zin houdt het in dat je verbinding creëert tussen het lichaam en de geest. Dit doe je door verschillende houdingen aan te nemen, waarbij je je concentreert op je lichaam. Door deze houdingen voel je waar in je lichaam spanning zich bevindt, en maak je ruimte door die spanning met je geest weg te laten vloeien. Eigenlijk onderwerp je je lichaam dus aan een grondig onderzoek.”

De houdingen die aangenomen bij yoga zijn vaak duizenden jaren oud. Oorspronkelijk stamt het uit het hindoeïsme, later is het overgenomen in het boeddhisme en nu worden deze houdingen dus ook omarmd in het Westen. “Yoga is voor mij geen religie, maar een levenswijze”, vertelt Jorinde. “Waar vele gelovigen een God zien die alles heeft gecreëerd en van boven meekijkt, zie ik de energie binnenin onze lichamen als goddelijke kracht. Alles is dus een God. Ik ben jou en jij bent mij. De kunst van yoga is om met deze energie in balans te komen.”

Hoewel het festival geen winstoogmerk heeft (eventuele winst wordt gedoneerd aan de stichting Blijf Groep), speelt geld natuurlijk wel een belangrijke rol. Zonder enkele sponsoren was de organisatie waarschijnlijk erg lastig geweest. Omdat yoga daarnaast de laatste jaren erg aan populariteit heeft gewonnen, zijn er natuurlijk ook diensten ontstaan die yogasessies organiseren of en masse gerelateerde producten produceren. Een basisprincipe van de economie: een kwestie van vraag en aanbod. Maar verstoort deze bedrijfsstructuur om yoga heen niet de spiritualiteit die ermee gemoeid gaat?

“Dat is geen gemakkelijke vraag. Veel yogi’s zitten hier dan ook mee in hun maag. ‘Is geld verdienen erg?’ is een vraag die dan veel naar boven komt. Ik ben echter van mening dat wanneer je ergens geld voor vraagt, je jezelf op waarde schat. Daarnaast bestaat er zoiets als geven en nemen; als ik veel neem, dan kan ik dat natuurlijk weer in balans brengen door heel veel te geven. Aangezien we allemaal uit dezelfde energie bestaan, wat maakt het dan uit aan wie je je geld geeft?”