Celine Smink en Eline Meijer zijn allebei afgestudeerd diëtist. Na samen vier jaar op de opleiding te hebben gezeten zijn ze nu de uitdaging aangegaan om een samenwerking te starten. Het idee was een online platform te ontwikkelen waar cliënten vanuit huis een consult kunnen krijgen en dus niet meer helemaal naar een praktijk toe hoeven. Sinds januari heeft het duo hun praktijk gevestigd in het 'Care for Women' centrum in Amersfoort. Als je ze vraagt naar hun gouden advies dan zullen ze het volgende antwoord geven: “Ga de begeleiding aan! Als je merkt dat een doe-het-zelf dieet niet werkt, wees dan niet bang om iemand je te laten helpen.”

“Als diëtist heb je gelukkig niet zoveel nodig: een laptop, stoelen, een wegschaal en een plek om dit neer te zetten en mensen te ontvangen. We zagen op de website van het centrum dat ze er graag een diëtist bij hadden in de praktijk. We hebben toen overlegd met de eigenaren van het centrum. Dat gesprek gaf ons een goed gevoel. We komen allebei uit de buurt van Amersfoort dus was het voor ons een ideale locatie. Omdat we in het Care for Women centrum zitten focussen we ons in deze praktijk dus voornamelijk op de vrouw. We hebben kort geleden een cursus over hormonale veranderingen in het vrouwelijk lichaam afgerond, daar kunnen we dus nu ook iets mee gaan doen.

Wat ons onderscheidt is de online begeleiding. Sommige mensen vinden de stap te groot om echt naar een diëtist te gaan, daarvoor is deze manier echt een uitkomst. Je moet je aanmelden op de website, vervolgens kunnen we via Skype of de telefoon een consult geven. We hebben onze website niet per se afgestemd op een doelgroep (bijvoorbeeld vrouw) we begeleiden zowel mannen als vrouwen. In het centrum is het wel de bedoeling dat er over het algemeen alleen vrouwen komen, maar als tussen de online aanmeldingen een man zit, wijzen we die zeker niet af. We doen ook ‘Walk & Talk consulten’. Hierbij nemen we de mensen lekker mee naar buiten. Bewegen is namelijk altijd beter dan stil op een stoel zitten, we slaan dus eigenlijk twee vliegen in een klap. Wij zien elke cliënt als een uitdaging, iedereen is anders dus is er bij iedereen een andere methode nodig. We beginnen altijd met een intake, dit is ook meteen het langste gesprek. We praten dan over je persoonlijke situatie en medische achtergrond, je moet iemand eerst goed leren kennen om ze zo goed mogelijk te kunnen helpen. Het gesprek eindigt met de vraag wat die persoon ziet zitten en je wordt gemeten en gewogen. De gesprekken die hierop volgen zijn meer updates en je resultaat wordt bijgehouden. Hoe vaak je komt verschilt ook per persoon. De een vindt het fijn om een maandelijkse check-up te krijgen en de ander juist weer een keer ieder half jaar, het soort mens dat bij ons komt is dus niet echt in een hokje te plaatsen.

Een boek of een dieetprogramma is vaak in het algemeen geschreven, dus niet iets dat voor iedereen anders is. Hoe kan een dieetgoeroe nou weten wat goed is voor degene die het boek koopt. Dieetboeken zijn vaak gebaseerd op de persoonlijke ervaring van de schrijver. Het is dus bijna onmogelijk dat het ook bij andere mensen hetzelfde resultaat zal geven. Iedereen heeft ergens anders behoefte aan. Ook is zo’n programma maar voor een paar weken vastgesteld, maar wat moeten die mensen na die aantal weken? Gediplomeerde diëtisten maken schema’s die voor langere tijd vol te houden zijn. De boeken worden ook vaak gemaakt door bekende Nederlanders die denken dat ze een gezonde levensstijl hebben, kijk bijvoorbeeld naar het kleidieet van Rens Kroes. Iedereen neemt het aan om haar bekendheid, niemand kijkt dan dus wat het doet met je lichaam en of wel echt zo goed is als wordt beweerd. Omdat wij niet zo bekend zijn worden we juist niet gehoord terwijl wij vaak wel de benodigde kennis van zaken hebben. Het is dus belangrijk dat meer bekend wordt gemaakt over het niet zomaar aan nemen van wat er op tv wordt gezegd over het dieet. Hoe persoonlijker een dieet wordt, hoe beter het resultaat dus uiteindelijk is. Wij zorgen voor een levenslange oplossing, niet een dieet van zes weken en klaar. Wij helpen je levensstijl te veranderen zodat je ook op de lange termijn vol kan houden wat je wil bereiken.

Wij zijn van mening  dat je het meeste uit voeding kunt halen. Als je vegatarisch of veganistisch bent dan is de kans natuurlijk groter dat je vitamines en ijzer mist. In de winter is het wel slim voor elke Nederlander om vitamine D te slikken, maar als je gewoon gevarieerd eet dan heb je op zich geen extra vitaminesupplementen nodig. Eiwitpoeders en andere producten raden we sowieso af omdat er al heel veel eiwitten uit voeding gehaald kan worden. Mensen die met een dieet bezig zijn denken altijd  dat ze te weinig binnen krijgen, maar dat hoeft dus helemaal niet. In een eiwitshake kan 60 gram eitwit zitten, terwijl je lichaam maar 20 gram kan verwerken, die ander 40 gram wordt dus opgeslagen als vet. Zo’n shake is dus bij een normaal dieet geen goed idee. Bij topsporters is dit een ander verhaal, zij hebben het wel extra nodig omdat ze natuurlijk extra veel verbranden.

Wij willen heel graag samenwerken met andere disciplines zoals: fysiotherapeuten, personal coaches, sportscholen en een psycholoog. We houden alle mogelijkheden open. We zijn op dit moment ook al bezig met een samenwerking in Amersfoort, Utrecht en Almere. Wij geloven ook echt dat er veel meer te behalen is in multidisciplinair behandelen. Als een cliënt meerder diciplines nodig heeft, is het wel de bedoelng dat deze goed samenwerken en communiceren zodat de cliënt een optimale behandeling kan krijgen. Als de verschillende diciplines langs elkaar heen werken krijg je daar alleen maar gedoe van.”