Droog brood en dure kamers. Studenten klagen vaak over weinig geld, overvolle steden en tegenwoordig ook over hun toekomstige studieschuld. Door de torenhoge huurprijzen in hoofdstad Amsterdam en studentenstad Utrecht, wijken studenten uit naar Amersfoort. Met maar liefst drie hogescholen begint ook Amersfoort in het rijtje studentensteden te verschijnen.

Max Jacobs (25), studeerde in Utrecht maar woont in studentenhuis St. Joseph in Amersfoort. “Het lukte mij niet om wat te vinden in Utrecht en de woningen die ik vond waren te duur voor mij. Met mijn moeder woonde ik in Limburg, dus dat was ook geen optie. Amersfoort was voor mij de beste keuze.”  Max vindt dat die weinig te klagen heeft over geld en geeft een kijkje in zijn financiën als Amersfoortse student.

Wat is tot nu toe het verloop van je studentenleven geweest?

“Voordat ik ging studeren woonde ik met mijn moeder in het mooie Limburg. Dat was wel wat ver van de Randstad, waar ik ging studeren. Ik ging een kunstacademie doen in Utrecht en zocht een huis in de buurt. Utrecht was alleen veel te duur voor mij en bovendien was er ook weinig aanbod van woningen. Om die reden ben ik uitgeweken naar Amersfoort. Daar woon ik nu in een studentenhuis. Maar een half jaartje terug ben ik gestopt met mijn opleiding in Utrecht. Ik overwoog al langer of ik deze opleiding wel leuk vond. Na twee jaar twijfelen heb ik de knoop doorgehakt en ben ik definitief gestopt om even een jaartje te kijken wat ik dan wel wilde. Dat jaartje heeft goed uitgepakt voor mij. Nu ben ik namelijk aangenomen op een kunstacademie in Rotterdam, waar ik hopelijk ook ga wonen over een tijdje. Naast het zoeken van een passende studie heb ik dit jaar ook veel gewerkt bij bioscoop de Vue. Daar ben ik nu ook mee gestopt, zodat ik de tijd heb om mij te focussen op volgend jaar.”

Hoe zien jouw maandelijkse uitgaven eruit?

“Mijn grootste kostenpost is natuurlijk mijn huur. Ik betaal in Amersfoort 350 euro aan huur en daar zit dan eigenlijk alles wel in: service, internet, verwarming en we hebben zelfs een wasmachine. Mijn telefoonabonnement is vrij goedkoop. Iets van 20 á 25 euro per maand. Zelf vind ik mijn zorgverzekering wel duur. Daar betaal ik 130 euro per maand voor, maar daar krijg je als student natuurlijk ook zorgtoeslag voor. Collegegeld betaal ik nu natuurlijk niet meer, maar toen ik het nog betaalde was dat om de twee maanden 400 euro. Dat is dan natuurlijk wel even slikken. Nou durf ik wel van mijzelf te zeggen dat ik gewoon goed met geld om kan gaan. Simpel toch: als je het hebt,  dan heb je het en als je het niet hebt, dan heb je het niet. Voor mij is het niet moeilijk om zonder geld te leven, want zoveel heb ik niet nodig. Toen ik nog collegegeld betaalde was ik aan maandelijkse lasten ongeveer tussen de 700 en 800 euro per maand kwijt. Dan had ik nog ongeveer 200 á 300 over voor boodschappen en dergelijke. Daarvoor leende ik dan dus maximaal.”

Tegenwoordig moeten studenten natuurlijk allemaal lenen en bouwen studenten op een jonge leeftijd al een schuld op. Hoe denk jij daarover?

“Hier had ik veel moeite mee. Dat kwam met name omdat ik de eerste selectie was die geen studiefinanciering meer kreeg, maar moest lenen. Daarnaast kreeg ik er ook geen voordelen van terug. Het is natuurlijk de bedoeling dat je met die lening investeert in je eigen studie, maar dat zie je niet gelijk terug als je begint. Bovendien ben ik met mijn vorige studie gestopt dus daar haal ik dan ook geen voordeel meer uit het geïnvesteerde geld. Ik ben er dus wel een beetje sceptisch over, maar dit zorgde er anderzijds ook weer wel voor dat ik rond kon komen. Daarnaast heb ik ook een klein meevallertje dat van de 1000 euro die ik per maand leen, steeds 300 euro niet in de schuld wordt opgenomen. Dit komt omdat ik een aanvullende beurs heb. Dus ja die schuld is er maar die is nog wel te overzien vind ik zelf.”

Hoe zien jouw wekelijkse uitgaven er uit?

“Boodschappen zijn natuurlijk wel het belangrijkst om wekelijks geld voor vrij te houden. Aan boodschappen ben ik rond de 30 euro per week kwijt. Daarnaast ben ik wel een regelmatige wietgebruiker, dus dat kost mij ook een keer in de twee weken 10 euro. Dan geef ik ook nog wel is wat uit aan mijn platencollectie. Dat zal bij elkaar iets van 40 per maand zijn, dus laten we zeggen 10 euro per week. Waar veel studenten natuurlijk geld aan kwijt zijn is uitgaan. Dat doe ik niet heel regelmatig, maar ik ga wel af en toe naar feestjes. Drum and base feestjes zijn dat dan, maar dan ben ik niet heel veel meer kwijt dan tussen de 10 en 20 euro op een avond. In totaal ben ik denk ik tussen de 50 en 60 euro per week kwijt.”

Veel studenten klagen over te weinig geld. Vind jij dat je door je financiële situatie beperkt wordt in dingen doen uit het dagelijksleven?

“Ik vind dat ik vaak genoeg gezellig een kopje koffie of een biertje kan drinken op een terrasje. Tuurlijk moet je aan het einde van de maand wel uitkijken met wat je uitgeeft. Maar nee ik vind niet dat ik hierin beperkt wordt.”