De werkdruk, de stress dat al het schoolwerk met zich meebrengt en alle sociale verplichtingen; ze kunnen allemaal invloed hebben op het krijgen van een burn-out. Niet gek dus eigenlijk dat steeds meer mensen gebruiken uit het boeddhisme overnemen om een beetje tot rust te komen. Amersfoortse Jantien van Middelkoop (46) had hier ook last van en is om meer in balans te komen met zichzelf, begonnen met mediteren. Waarom zij hiermee is begonnen en hoe haar leven hierdoor is veranderd legt ze uit.

“Toen ik nog sociaal werker was had ik eigenlijk altijd de druk om goed te presteren, alleen was dat wat ik deed vak niet goed genoeg volgens mezelf. De druk die ik op mezelf legde was hoog en ik verwachte te veel van mezelf zonder daarin mezelf serieus te nemen.” Zeventien jaar geleden is Jantien daarom de opleiding mens en intuïtie gaan volgen. “Tijdens deze studie deed ik eigenlijk vooral aan zelfonderzoek. Ik kwam mezelf tegen en kwam erachter wat nu echt goed voor me was en hoe ik milder met mezelf moest omgaan.” Door tijdens de meditaties, die Jantien elke ochtend en avond uitvoert, naar binnen te kruipen en te onderzoeken wat zij aan dingen beleeft, is heel haar leven veranderd. “Ik ben erg streng opgevoed en kom dan ook uit een gereformeerd gezin. Door hoge eisen aan mezelf te stellen zat ik helemaal vast. Nu kijk ik veel milder naar mezelf en naar anderen.”

 Als ZZP’er begeleidt Jantien een aantal keer per de week mensen tijdens het mediteren. “Mensen zeggen vaak dat ze bij mij eindelijk tot rust kunnen komen. Thuis lukt dit vaak niet door de drukte die de kinderen, je telefoon en je werk geven.” Tijdens een meditatie ga je verschillende ervaringen na. Hierbij roept de gedachte oude ervaringen op die bepaalde emoties met zich meebrengen. Deze kunnen volgens Jantien fijn, maar ook erg confronterend zijn. “Stel dat ik een dag heel chagrijnig opsta en helemaal niet lekker in mijn vel zit. Dan ga ik altijd gelijk in de ochtend even mediteren en sta ik even stil bij dit gevoel. Uiteindelijk kan daaruit komen dat chagrijnig zijn helemaal nergens voor nodig is op dat moment, maar soms accepteer ik gewoon dat ik het ben. Dat is niet erg, als ik er maar gewoon vanaf weet en bewust van mezelf ben. Zo voorkom ik dat ik alles op anderen ga afreageren.”

Ook al kende Jantien de voor iedereen nu bekende toenemende werkdruk van tegenwoordig nog niet, toen zij begon met mediteren, merkte zij wel dat iedereen steeds meer van elkaar begon te verwachten. Jantien kreeg een burn-out. Onbewust is dit dan ook net als bij vele anderen een reden geweest om de levensstijl drastisch te veranderen. “Door de jaren heen hebben we steeds meer kennis gekregen over de wereld, waar we volgens, we weten niet eens wie, misschien wel onszelf, steeds meer gebruik van moeten maken. ‘Haal het optimale uit jezelf’, zeggen ze. Dit wordt op een gegeven moment toch veel te veel voor een mens. Soms doet men net alsof we robots zijn.” Meer ruimte voor de individuele mens schept een fijnere maatschappij en zal ervoor zorgen dat alle belangrijke keuzes en mogelijkheden die bij deze tijd horen zullen volgens Jantien verzachten.

Tijdens de verandering van haar leven heeft Jantien mensen verloren, maar voornamelijk mensen ontmoet. Velen zien meditatie als iets zweverigs en aanstellerigs, maar aan waardering ontbreekt het gebruik niet. “Toen ik nog niet zeker was over of het allemaal wel zo’n goed idee was om mijn hele leven om te gooien, deed het me zoveel meer als iemand niet zo dacht als ik. Maar het verandert. Ik doe nu gewoon mijn ding en sta voor wat ik sta. Niet iedereen hoeft net zoals ik te leven, maar respect tonen vind ik wel een van de belangrijkste dingen.” De vrienden die dit niet deden zijn afgestoten maar degene die Jantien altijd steunden zijn vrienden voor het leven gebleven.

Van boeddhistische gebruiken maakt de Amersfoortse Jantien dus volop gebruik, maar echt toegeven aan het boeddhisme gaat haar te ver. “Vast blijven houden aan één geloof past niet bij mij. Ik wil kunnen genieten van alle gelovige gebruiken die mijn leven beter zouden kunnen maken.” Het boeddhisme is echter een erg breed geloof. Dat Jantien onbewust al een boeddhist is durft ze stiekem wel toe te geven.

 

Door: Anouk Spoeltman
Eindredactie: Malou Gouders