Hordes kinderen waren afgelopen weekend te vinden in de nieuwste winkel van ToyChamp aan het Eemplein. De speelgoedwinkel opende een nieuwe vestiging boven de Albert Heijn.

Bij aankomst op het Eemplein valt meteen de rode tent op met daarin een levensgrote versie van Lightning McQueen uit de film Cars. Kinderen staan in de rij om hem te ontmoeten en met hem op de foto te gaan. Leuke bijkomstigheid is dat ze er ook nog eens een bestuurbare versie van kunnen winnen.

Eenmaal binnen in de speelgoedwinkel oogt de entree nogal kil. Een grijze, betonnen uitstraling met een robuuste roltrap die naar de verdieping boven de Albert Heijn leidt. Ook de winkel zelf doet denken aan een pakhuis. Er is weinig moeite gedaan om het geheel een speelse uitstraling te geven, iets wat je wel zou verwachten gezien de terugloop van speelgoedwinkels en mensen die nog daadwerkelijk speelgoed in een winkel aanschaffen en niet online.

Het hele openingsweekend staat in het teken van winacties en meet and greets. Niet te missen is het enorme reuzenrad, gebouwd van K’nex. Bezoekers kunnen raden uit hoeveel onderdelen het bouwwerk bestaat en vervolgens mooie prijzen winnen. Dat de meeste kinderen een beetje hulp nodig hebben bij het inschatten van het aantal onderdelen wordt duidelijk wanneer Tim van vier jaar schat dat er 100 onderdelen zijn gebruikt. “Misschien moeten we er nog een nul achter plakken”, zegt zijn vader tegen hem, terwijl ze het aantal op het formulier schrijven.

Even verderop staat een lange wachtrij voor een roze aangekleed podium. Hier kunnen kinderen op de foto met Dionne Slagter, ofwel Onnedi. Dionne is een grote YouTuber, maar werd vooral bekend bij het grote publiek door het winnen van het RTLprogramma ‘It Takes Two’. Een voor een gaan de kinderen op de foto en maken ze een praatje met hun YouTube-ster. Daarnaast kunnen ze ook nog eens de grootste Smooshy Mushy ter wereld winnen. Een soort rubberen knuffel waar kinderen in kunnen knijpen. Dat de Smooshy’s populair zijn blijkt wel uit het enorme aanbod van ToyChamp.

Waar er voor het jongste publiek genoeg aanbod is aan speelgoed en spellen, blijft het voor de oudere jeugd toch een beetje uit. Het aanbod aan videogames en consoles is erg matig en wordt ook niet aantrekkelijk gepresenteerd. Enkele van deze oudere jeugd loopt dan ook een kort rondje door de speelgoedwinkel en houdt het dan weer voor gezien.

Nieuw in deze speelgoedwinkel zijn de zogenaamde shop-in-shop stores. Speelgoedmerken als Lego, Playmobil, Nerf en Sylvanian Families hebben een eigen kleine winkel, waar een groot aanbod van hun eigen speelgoed wordt aangeboden. Vooral de Lego store maakt indruk met grote pakketten bouwspeelgoed, oplopend tot wel vierhonderd euro.

Grootste speelgoedwinkel van Nederland of niet, het valt eerst te bezien of de winkel het zal redden in de bestaande speelgoedmarkt. Aan het aanbod zal het in ieder geval niet liggen. ToyChamp Amersfoort is zeven dagen per week geopend.