Sportcomplex Amerena, dat volgens de gemeente alles biedt wat een sporter nodig heeft, zal eind december zijn deuren openen. De Amersfoortse sporters laten echter weten gemengde gevoelens te hebben over het complex. Nieuwsgierigheid naar de vele zwembaden en zalen is er al bij de sporters, maar of zij hier echt gebruik van zullen maken durven de sporters nog niet te zeggen.

“Ik ben erg blij dat er nieuwe baden komen, aangezien veel verouderd zijn in Amersfoort. Daarnaast zal het Amerena ervoor zorgen dat sport meer onder de aandacht wordt gebracht bij Amersfoorters”, laat waterpolospeelster Stephanie Epskamp weten. Een groot sportcomplex zal er volgens haar voor zorgen dat meer Amersfoorters zullen gaan sporten. Uit nieuwsgierigheid zal Stephanie dan ook zelf een kijkje nemen, maar of ze er echt gebruik van zal maken weet ze niet.

In 2015 startte de bouw van het complex. “Na een voorbereiding van circa twee jaar is in september 2014 de opdracht verstrekt aan ontwikkelaar OLCO-Sportsphere. Deze heeft het ontwerp gemaakt en houdt zich bezig met de bouw”, meldt Marjolein Verhoeven van gemeente Amersfoort. De al bestaande sportcomplexen, Het Sportfondsenbad, Sporthal Schuilenburg en het zwembad in Liendert zijn volgens de gemeente sterk aan het verouderen. Het oude Sportfondsenbad zal daarom sluiten zodra het Amerena in gebruik zal zijn.

Badmintonspeler Vincent Braaksma, die op zijn zeventienjarige leeftijd al op een hoog niveau badminton speelt, laat weten dat het voor hem geen optie wordt om gebruik te maken van het Amerena. “Het is voor mijn ouders veel te duur om zalen in sportcomplexen van de gemeente te huren.” Vincent en zijn ouders snappen dat er een nieuw complex moest komen. “Schuilenburg was veel te oud. De vloeren waren van hout en dus erg slecht. Voor sporters van deze tijd is dat niet meer te doen.” Het Amerena is volgens hen hiervoor de oplossing, alleen zal niet iedereen gebruik kunnen maken van de goede kwaliteit.

Gemeente Amersfoort laten weten nog niet uit te zijn over hoeveel het verhuren van zalen en de zwembaden zullen moeten gaan kosten. “We gaan ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van het Amerena”, voegt Marjolein Verhoeven toe.

Het Amerena zal beschikken over drie zwembaden voor verschillende sporten, als schoonspringen, waterpolo en duiksport, een sporthal bestaande uit drie compartimenten en een fysiotherapiepraktijk. Daarnaast zal het een hal met een centraal horeca terras en een parkeergarage voor zo’n 210 auto gebouwd krijgen. Dit alles heeft de gemeente zo’n 26 miljoen euro gekost. Voor ieder, met geld, wat wils dus.

 

Door: Anouk Spoeltman
Eindredacteur: Laura Helmus