Groeiende wijken zijn steeds moeilijker te controleren, waardoor overlast en andere vormen van criminaliteit toenemen. Dit is de keerzijde van de welvaart en uitbreiding van onze groeistad volgens PvdA-raadslid Youssef el Messaoudi.

Ook is de PvdA’er geen voorstander van de methode waarmee de gemeente Amersfoort probleemjongeren collectief en individueel in kaart brengt. Onlangs zei hij het volgende tegen het AD: “Er is door de jaren heen ontzettend hard gewerkt om Kruiskamp uit het slop te trekken. Dat is gelukt, maar houdt geen stand als de gemeente de teugels laat vieren. We geven het gewonnen terrein prijs aan kwaadwillenden. Als man van de straat zie ik het gebeuren.”

Niet alleen observaties, maar ook de overlastcijfers bevestigen deze negatieve trend. In de drie volgens raadslid el Messaoudi afglijdende wijken neemt namelijk het aantal overlastmeldingen toe. De meest recente cijfers komen van de buurtmonitor Amersfoort. In Kruiskamp steeg het aantal meldingen van 56 in 2014 naar 63 in 2015. De wijk Rustenburg kreeg 13 meldingen meer dan in 2014. Echter was bij de wijk Randenbroek de grootste stijging te zien met 18 extra meldingen ten opzichte van vorig jaar.

Hoe de gemeente reageert op dit toenemende probleem is onduidelijk wegens gebrek aan gehoor.