Perzische muziek, thee, mooie gesluierde dames, verschillende invloeden, veel feestdagen en een mooie maar ingewikkelde architectuur; de Iraanse cultuur.

Het is vrijdagmiddag en snikheet voor Nederlandse begrippen. Het is enigszins fris in de trein, maar desalniettemin blijft iedereen zijn of haar broekje plakken aan de stoelen van de trein. “Het volgende station is station Amersfoort Vathorst, station Amersfoort Vathorst”. Bevrijdend. De thermometer op het station Amersfoort Vathorst geeft aan dat de 30 graden is bereikt.

Volgens het CBS heeft Nederlands op 1 januari 2017 17.081.507 inwoners waarvan 31.537 een Iraanse migratieachtergrond hebben. Amersfoort heeft op dat moment 154.337 inwoners waarvan 647 inwoners een Iraanse migratie afkomst hebben. Dat is net wat meer dan 0,4% maar wel genoeg reden om mensen met deze afkomst bij elkaar te brengen. Gister werd een ontmoetingsgroep voor iedereen en speciaal voor mensen uit Iran georganiseerd. Op indebuurt033 staat dan ook het volgende: “Bij de ontmoetingsgroep staat de ontmoeting centraal. Het is een plek om elkaar te steunen, ervaringen uit te wisselen en contacten tussen mensen met een Nederlandse en Iraanse achtergrond te stimuleren. U kunt gezellig komen kletsen en een kop koffie of thee komen drinken. De Ontmoetingsgroep is er voor iedereen, dus kom gezellig langs!”

De ontmoetingsgroep vindt plaats in de Bron op loopafstand van station Amersfoort Vathorst. Het is een enorm horizontaal gebouw waar allerlei evenementen in plaatst vinden. Van een afstandje ziet het er vrij dicht uit, maar dat zal wel zijn omdat het niet druk is door het lekkere weer.

Bij binnenkomst staat er een receptioniste achter haar desk die enigszins verbaasd opkijkt. Na een lichtelijke verwarring loopt ze voorop richting de zogeheten ‘tienerruimte’, een speciale ruimte in de Bron die je kan afhuren voor speciale gelegenheden. De gangen zijn helemaal kaal en het lijkt alsof er al weken niemand geweest is. Op de deur van de tienerruimte staat een bordje met: “afgehuurd”. Het lijkt alsof het dus inderdaad is afgehuurd voor de Ontmoetingsgroep.

De deur gaat open en aan de grote tafel midden in de ruimte zitten vier vrouwen van naar schatting rond de 40 met hun laptops voor zich te typen. Geen Perzische muziek, geen mooie gesluierde dames,gee  verschillende invloeden wel staat er thee, de enige vergelijk nis met de beschrijving op indebuurt033. De vier werkende dames hebben, door hun spijkerbroeken en blonde haren,op het eerste gezicht niet heel veel weg van de Iraanse cultuur. stellen vragen zoals: “Wat komt u doen?” en “bent u alleen?”. Na een lichtelijke verwijzing naar de Ontmoetingsgroep voor mensen speciaal uit Iran beginnen de vier ongemakkelijk te lachen. “Och schat, Shanaz, de vrouw die de Ontmoetingsgroep organiseert heeft nooit een vergunning gekregen.”.

Zo zie je maar weer, ook al heb je contact gehad met de organisator, ook al staat op de grootste evenementensite van Amersfoort dat het evenement gewoon door gaat: check, check, dubbelcheck of de Perzische muziek al door je laptop te horen is.