“Sta op en zing!”, klinkt er door de grote zwarte speakers op het Sint Jorisplein. Onder een grote zwarte tent, van ongeveer 7 bij 7 meter, versiert met gekleurde vlaggetjes en posters, lopen negen mensen van de organisatie druk heen en weer voor de laatste voorbereidingen.

 

De negen begeleiders zetten onder andere twee middelgrote schermen aan de kant van de roltrappen op het plein neer. Eén met een rode achterwand met blauwe gebouwen en een groot zwart spinnenweb aan de rechterkant van de tent. En één met een blauwe, ijsachtige, achtergrond met een groot ijspaleis aan de zijkant en glitters verspreidt over het gehele bord, aan de linkerkant van de tent. Het thema tijdens het fashion event ‘Drezzz to Impress’ is superhelden voor de jongens en prinsessen voor de meiden. De aanwezige kinderen variëren in leeftijd, van anderhalf tot twaalf jaar.

“We hebben het Sint Jorisplein als het ware omgetoverd tot fashionwasstraat”, vertelt de enthousiaste hoofdorganisator genaamd Isabel. Het evenement wordt door de winkeliersvereniging van het Sint Jorisplein gratis aangeboden. Samen met de modezaken die zijn gevestigd op het plein, geven de winkeliersvereniging en Urban Solutions kinderen de mogelijkheid één dag in de huid van hun favoriete superheld, prinses of prins te kruipen.

Aan het begin van de zogenoemde wasstraat lopen de kinderen twee kanten op. Rechts is de kant van de superhelden en links is de kant van de prinsessen. Aan beide kanten staat een tafeltje met daaromheen zeven stoelen. Aan de rechterkant een kleine blauwe, plastic tafel met daaromheen zeven blauwe, plastic, in elkaar gevouwen stoelen en aan de linkerkant een kleine roze plastic tafel met daaromheen ook zeven, maar roze gekleurde stoelen. De kinderen wachten netjes op hun beurt. Tijdens het wachten zijn zij een kleurplaat van hun favoriete superheld aan het inkleuren en deelt één van de organisatoren glazen met limonade uit. Ook staan er verschillende snoepjes op tafel.

Als de kinderen klaar zijn met kleuren lopen zij naar het volgende station in de wasstraat, namelijk de kostuums. Daar staan twee dames van de organisatie bij twee rekken vol met verschillende superheldenpakken en prinsessenjurken. Met hun handen omhoog, kin op de borst en een klein beetje gespring lukt het de kinderen om de uitgekozen outfit over hun hoofd te krijgen. Het derde station is de schmink. De kinderen klimmen in een grote, zwarte, professionele make-upstoel waar zij vervolgens kunnen kiezen uit meer dan vijftig schminkpaletten.

Voor de meiden is er nog een vierde station. “De haren van een prinses moeten natuurlijk wel ontzettend mooi en netjes zitten”, zegt één van de begeleiders tegen het prinsesje voor de spiegel. Na het laatste station lopen de kinderen naar de borden voor de roltrappen toe, waar zij door de professionele fotograaf Abe Jonker worden gefotografeerd. Deze foto kunnen de ouders na het evenement terugvinden op de Facebookpagina van het Sint Jorisplein.

De foto met de meeste likes op Facebook wint een spellenpakket van Flying Tiger en Sissy Boy ter waarde van €50,-. Naast het spellenpakket kunnen kinderen ook meedoen aan de kleurplaatactie. Als de kinderen de kleurplaat hebben ingekleurd, kunnen zij samen met hun ouders deze inleveren bij Vingino en Z Kindermode. Bij Vingino krijgen de kinderen een cadeautje voor hun kleurplaat en bij Z Kindermode krijgen de ouders 10% korting op hun aankoop.

“Ik wil ook geschminkt worden! Ik wil een hartje hier”, schreeuwt één van de tekenende kinderen, terwijl zij naar haar wang wijst.

Ouders vinden het een perfect initiatief van de winkeliersvereniging. “Je moet wel even tijd en geen haast hebben. Maar het is een super evenement voor de kinderen. Het is gratis, ze krijgen eten en drinken en worden ook nog eens omgetoverd tot hun favoriete superheld of prinses. Als de kinderen blij zijn, blijven wij hier nog wel een tijdje wachten. Want dat is super! Maar ik kan mij voorstellen dat als je haast hebt het niet leuk is, want dan willen je kinderen hierheen en jij wilt snel verder”, vertelt één van de aanwezige ouders als haar kind net aan de beurt is voor de schmink.

Alle ouders praten en lachen met elkaar terwijl de kinderen aan het tekenen zijn, geschminkt worden of op de foto gaan. Als afsluiter krijgen de kinderen een high five van de fotograaf en een bon voor de poffertjeskraam Willem’s Poffertjes, als zij op de foto zijn geweest. Bij de poffertjeskraam kunnen zij vervolgens gratis poffertjes halen. “Als afsluiter van hun avontuur”, aldus Isabel.

 

 

Eindredacteur: Esmée van Zon