Altijd al geïnteresseerd in het menselijk lichaam geweest en heb je geen zwakke maag? Dan is de tentoonstelling ‘Real Human Bodies’ misschien iets voor jou. De rondreizende expositie kiest Amersfoort als laatste locatie. Niet alleen worden hier bewaarde lichamen getoont maar ook skeletten, ledematen en organen van overleden mensen.

Het doel van de expositie is om de anatomische wetenschap toegankelijk te maken voor een breed publiek. Een aantal jaren terug was het bekijken en verkennen van dode lichamen alleen voorbehouden aan iemand die bijvoorbeeld als arts studeerde. Maar nu is het voor iedereen toegankelijk die nieuwsgierig is naar het menselijk lichaam.

Dit jaar is er een speciale afdeling waar je kunt zien wat slechte eetgewoontes en ziektes met je lichaam doen. Zo is er extra aandacht geschonken aan de gevolgen van de ziekte kanker. Hierbij worden onder andere tumoren getoond, om een beter inzicht te verkrijgen in de ziekte. De organisatie benadrukt op facebook dat de tentoonstelling een goede gelegenheid is om te discussiëren over onderwerpen als orgaandonatie, kanker, aids, misbruik van alcohol en nicotine en slechte eetgewoontes. Je kunt onder andere de longen van rokers en niet rokers bekijken.

De afgelopen tijd ontstond er nog wat commotie rondom de tentoonstelling. Volgens een actiegroep zouden de lichamen afkomstig zijn van vermoorde chinezen. Woordvoerder Ed Smits zei tegen RTV Utrecht dat dit onzin zou zijn en vertelde dat al maanden één persoon bezig is de expositie te dwarsbomen.

Hierbij doelt hij op Wilbert Stuifbergen uit Den Haag. Hij probeert al tijden de expositie op diverse locaties te verbieden. Vorige week stuurde hij een brief naar de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, met een verzoek om het niet door te laten gaan. De expositie is uiteindelijk toch naar de domstad gekomen.

Hoe het er nu voor staat, gaat het in Amersfoort komend weekend gewoon door. De tentoonstelling is vrijdag 18 mei tot/met zondag 20 mei te zien in de Mariënhof.