Afgelopen woensdagavond greep Ajax in de aller laatste seconde van de verlenging naast de welverdiende finale van de champions League. In Amsterdam was het verdriet die avond en nog dagen erna goed te voelen: verdwaalde Ajax sjaaltjes, bedroefde koppies en vlaggen met het Ajax logo die een beetje zielig een en weer wapperde. Niet alleen in onze hoofdstad waren fans van vol van emotie maar ook in Amersfoort.

Michael Snel (32) is een echte Ajacied en spaart inmiddels al 24 jaar alles wat met Ajax te maken heeft: medailles, gedragen shirts, kicksen, handschoenen, foto’s en nog veel meer. Deze jarenlange verzameling heeft zich uitgebreid tot een waar Ajaxmuseum in het huis van de 32 jarige Ajacied. Michael vertelt over zijn passie voor Ajax en over zijn museum.

Wat vond je van de wedstrijd afgelopen woensdag?

“Ik heb de wedstrijd thuis op de bank gekeken. Ik  ben trots op ze, ze hebben het hartstikke goed gedaan. Het is jammer dat het zo gelopen is maar ik denk dat vooraf niemand had durven tekenen voor dit scenario. De eerste prioriteit was de landstitel, dat we dan zo ver komen in de Champions League is alleen maar mooi meegenomen. Ik ben dus niet teleurgesteld maar gewoon heel trots. Dit had niemand verwacht aan het begin van het seizoen. Kop omhoog houden voor de twee laatste wedstrijd voor de landstitel.”

Waar is je liefde begonnen voor Ajax?

“Dat zit er gewoon echt in, van jongs af aan. Het bouwt zich tevens op. Mijn buurjongetjes brachten altijd Ajax magazines mee of vlaggetjes van de champions league wedstrijden waarmee ik in aanraking kwam met de club. Toen begon ik met een wedstrijdje kijken op tv,  daarna ging ik een keer zelf naar een wedstrijd en werd ik fan van Jari Litmanen en ben ik items van hem gaan verzamelen, en zo doende breidt dat zich uit. “ 

Hoe is je verzameling uitgebreid tot een museum?

“We woonden eerst wat kleiner, en er was weinig ruimte. Al mijn verzamelstukken zaten in dozen, alle lijsten waren opgestapeld met doeken er om heen. We zijn toen vorig jaar verhuisd. De must was voor mij dat er wel ruimte gemaakt moest worden voor een klein Ajax-museumpje. Vandaar deze ruimte nu. Nog niet alles kan ik uitstallen maar het meeste wel. En ik hoop dat er nog veel items bij komen.”

Op welk item ben je het meest trots?

Ik ben eigenlijk altijd het meest trots op mijn recente aanwinsten. Dat is op dit moment is het shirt van Nico Tagliafico, gekregen door hem zelf na een wedstrijd tegen excelsior. Hele aardige gozer ook overigens. Het shirtje krijg een mooi plekje in de verzameling. Daarnaast ben ik trots op mijn eerste shirtje, gekregen toen ik acht jaar oud was, dit komt vooral door de emotionele waarde ervan.”

Waarom woon je als diehard Ajacied in 033 en niet in 020?

“Omdat ik ben geboren en getogen in Amersfoort. Ik ga niet eens de wijk Soestkwartier uit. Ik zou er niet aan moeten denken om Amersfoort uit te gaan, nu kan ik ook niet oordelen want ik heb ook nergens anders gewoond dan hier. Ik voel me wel thuis in de Johan Cruijff Arena, dat altijd.”

Jij en je vriendin hebben nu een zoontje. Stel er is sprake van gezinsuitbreiding, wordt het museumkamertje dan opgegeven voor een nieuwe babykamer?

Kinderen zijn natuurlijk het aller belangrijkste wat er is. We hebben nu inderdaad een zoontje. Mocht er sprake zijn van een tweede kindje dan hebben we nog genoeg ruimte. Mocht het een tweeling zijn dan wordt het wel problematisch. Dan zet ik boven een muur tussen de ruimte, want mijn museum wil ik echt liever niet kwijt. Als het niet anders kan, dan gaat de hele collectie weer in dozen.”

Wat vindt je vriendin van je Ajax “obsessie”?

“Toen we net verkering kregen ging ze zelfs mee naar wedstrijden. Later kwam ze er achter dat ik wel echt gek gek was voor Ajax. Ze vindt het nu leuk voor mij en ze laat me mijn gang ook wel echt gaan, maar soms snapt ze niet helemaal wat ik met al die spullen aan moet. Vooral niet als de schoenen en /of shirts gedragen zijn.”

Hoe zorg je ervoor dat de Ajax items in goede staat blijven?

 “Ik heb geen kachel aan die kamer want dan drogen de handschoenen niet uit. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik de items zo veel mogelijk uit de zon haal. Af en toe een doekje over de tafel. Onder sommige schoenen en op sommige shirts zit nog modder maar dat is juist de charme van het item.”

Naast een museum in eigen huis beheer je ook een Ajax instagram account, kan je daar wat meer over vertellen?

“Mijn instagram is @Ajaxcollectie. Het is begonnen toen instagram uit kwam met af en toe een fotootje plaatsen. Later word je er wat handiger in en heb ik meer dan 6000 foto’s. Mijn instagram is puur gebaseerd op mijn Ajax verzameling met af en toe een foto van mijn privé leven, als mijn zoon jarig is bijvoorbeeld. Ik plaatst ook foto’s samen met spelers die ik ontmoet heb. Ik spreek regelmatig wel wat spelers en met sommige oud spelers heb ik geregeld wat contact. Zo run ik ook het account van Kiki Musampa (oud speler uit de jaren 90), samen met hem. Ik zet bijvoorbeeld een logo onder zijn foto ect.”