Het is een kleine hype geworden rondom bedrijven in Nederland: De Escape Room. Het is voor ondernemingen niet interessant op het zakelijke vlak, maar wel op het gebied van team-building. Dagelijks proberen medewerkers van bedrijven te ontsnappen uit een puzzel door middel van samenwerking. Zo ook het bedrijf Verscentrum Nederland. 

Het is een grote groep medewerkers die het pand binnen komen lopen. Circa twintig medewerkers zullen zometeen de donkere ruimte in gaan om daarna een poging te doen om te ontsnappen. De woorden ‘team-building’ en ‘taken verdelen’ zijn al snel te horen.

Het gezelschap gaat zich klaarmaken om de ruimte te betreden en een werknemer van de Escape Room van Rock City legt nog snel wat spullen klaar. Patrica Feelders werkt pas één jaar voor het bedrijf en maakt de meest gekke dingen mee. De ene keer komen de teams met een grote glimlach uit de ruimte en de andere keer is het een gefrustreerde boel.

Ideale uitje
,,Ik denk dat dit soort activiteiten de mensen samenbrengen”, legt Feelders de hype rondom Escape Rooms uit. ,,Wij merken dat het aantal boekingen bij ons groeit en dat er meer vraag naar is.”

In de tussentijd is het team van medewerkers klaar om de zaal te betreden. Het twintigtal zal gesplitst worden in twee teams: tien man per team dus. Als de deur open gaat, komen we in een donkere ruimte terecht. De bedoeling is dat de medewerkers zometeen vraagstukken gaan oplossen om zo de gesloten deur te kunnen openen.

,,Voor ons team is dit een ideaal uitje”, vertelt een werkneemster van het verscentrum.,,Wij hebben een vrij hechte groep en gaan goed met elkaar om. In die zin hebben wij niet echt team-building nodig, maar is het wel leuk om even op het samenwerkende vlak getest te worden.”

Raadsel
Wat volgt is dat de twee groepen verschillende raadsels moeten oplossen. Dit leidt uiteindelijk richting de weg naar de sleutel. Groep 1 is wat sneller dan groep 2 en loopt al twee raadsels voor. Echter loopt deze groep vast bij een opdracht die gaat om een code op te lossen. De tweede groep maakt een inhaalspurt en neemt zelfs de voorsprong. De spanning is om te snijden.

Na ruim een uur puzzelen en oplossen, zijn beide teams uitgekomen bij het laatste raadsel. Er moet een groepsopdracht worden opgelost. Een brug bouwen, is deze keer het slot. Terwijl het zweet duidelijk op sommige werknemers hun voorhoofd staat, wordt de brug gebouwd. Door een foutje in het bouwen bij groep twee pakt de eerste groep de overwinning. Althans, zij komen als eerste de zaal uit.

Avontuur
Hijgend van de adrenaline komt een leidinggevende de zaal uit. ,,Dit avontuur ga ik zeker nog eens doen”, zegt hij. Al snel wordt er een koude alcoholische versnapering gedronken. De partij zal zich zometeen opfrissen en gaan daarna naar het Amersfoortse terras om in alle rust bij te praten over het geslaagd bedrijfsuitje.