De Amersfoortse Marathon is ook dit jaar weer goed bezocht. Duizenden mensen gaven hun vrije zondag op om zichzelf volledig af te matten; nog eens duizenden waren er bij als toeschouwer. Het Eemplein stond deze zondag bol van geluid, vreugde en vermoeidheid.

De meeste winkels zijn nog dicht op het Eemplein. Overal op en rondom het plein zijn mensen aan het inlopen, praten en lachen. Iedereen heeft zijn of haar gevolg meegenomen om te juichen. Het is geen massaal evenement, hierdoor hebben mensen de ruimte om even lekker te zitten en er gewoon een lekker dagje uit van te maken. Talloze medailles blinken al op de borsten van de gefinishten.

Het startsein van de marathon was al om half 10 ’s morgens. Naast de volle marathon werden ook de afstanden van 1 km, 5 km, 10 km en de halve marathon gelopen. Michiel (33) heeft de 10 kilometer in 43 minuten uitgelopen. “Het was nog best wel zwaar omdat het relatief warm was. Ook was het parcours best wel heuvelachtig. Hetgeen dat mij vooral op de been heeft gehouden is dat er overal mensen langs de kant stonden te juichen en als je dan op een keer finisht, dan voel je je natuurlijk helemaal geweldig”.

Carola (47) komt vrolijk pratend met haar zoons langsgelopen. Ze vertelt: “Ik vond het een superloop. Omdat ik pas sinds januari ben begonnen met hardlopen, was ik heel erg blij toen ik hoorde dat ik mijn tijd op de 5 kilometer onder de 30 minuten heb gehouden. Daarnaast geeft ook de sfeer hier me een enorme boost.” Het is erg bijzonder om te zien dat een relatief nieuw centrum met weinig historie als het Eemplein zo’n leuke atmosfeer kan herbergen.

Waar vreugde heerst, is ook plaats voor afzien. Ramon (40) is al een tijdje klaar met de marathon. Hij heeft eindelijk weer puf om te spreken: “Het is op zich prima verlopen voor mij. Het eerste gedeelte van de marathon ging hartstikke goed, maar rond de 35 kilometer was het echt afzien. Ik kon bijna niet meer. Gelukkig heb ik puur op wilskracht die laatste kilometers kunnen doen; de ontlading bij de finish was voor mij dan ook enorm.” Dit is erg logisch; uit onderzoek is gebleken dat sporten zelfs verslavend kan werken, onder andere door de adrenaline- en dopamineboosts die je er van krijgt. Hoe dat in de praktijk kan werken blijkt wanneer er een man zijn laatste 50 meter vult met een oerkreet die over het hele plein te horen is. Hij kan dan ook rekenen op gejuich van het publiek.

Terwijl de fanfare bij de finish de goede moed er in houdt voor de resterende lopers, genieten degenen die al klaar zijn van een potje kwark van de hoofdsponsor. Sommigen kijken voor zich uit, anderen praten met elkaar of hebben een hele trotse familie om zich heen. De organisatie loopt druk rond en is constant bezig. Het is duidelijk dat het evenement goed georganiseerd is, er is namelijk nog geen enkele klacht voorbij gekomen. Jammer alleen dat er zo veel fastfood in de buurt zit; menig loper doet zich na afloop te goed aan een burger of een bak kip, misschien niet de beste keuze als je gezond wilt blijven. Maar goed, die calorieën zijn er van te voren natuurlijk al dubbel en dwars afgelopen.