AMERSFOORT- Het is over twee dagen alweer een maand geleden dat koning Willem Alexander zijn 52ste verjaardag vierde in Amersfoort. Verrassend genoeg ging de meeste aandacht niet naar de geheel in stijl geklede koningin Maxima, zoals meestal het geval is. Degene die afgelopen maand namelijk écht indruk gemaakt heeft tijdens de verjaardag van haar vader is prinses Amalia. En niet om haar feestelijke outfit maar door haar spraakzaamheid in een van de eerste interviews ooit met de aankomende koningin.

Koning Willem Alexander had voorheen liever niet dat er vragen gesteld werden aan zijn dochter tot zij de leeftijd van 18 zou bereiken. Logisch, tevens wel de reden dat we niet veel meer over haar weten dan de gegevens die we terug kunnen vinden op Wikipedia. Het was dus een uniek moment, toen Amalia de media redelijk uitgebreid te woord stond in Amersfoort. Maar wat doe je, als de 15 jarige prinses in kwestie - die nog nooit eerder geïnterviewd is- voor je staat? Tutoyeren of vousvoyeren?

Dat was het grote dilemma van RTL journalist Sander Paulus, die op de desbetreffende dag zelf de eer had om onze aankomende koningin wat vragen te stellen. In zijn column ‘zeg eens u’ verklaard hij waarom hij Amalia aansprak met u maar voorafgaand dacht de 15 jarige met je aan te spreken. Paulus legt zijn twijfel uit aan de hand van een voorbeeld uit eigen huis, dat het onwennig aanvoelt omdat hij zelf ook een dochter heeft van 9 en niet wilt dat zijn dochter eisen stelt aan hoe ze Paulus aan gaat spreken.

Ik snap het ‘u’ probleem. Ik kan mij er wel in vinden. U of je zeggen, het is en blijft een lastige kwestie. Ter illustratie, ik zie allebei mijn grootvaders niet vaak. Ze wonen niet in de buurt en de situatie is gecompliceerd (om het zacht uit te drukken). Wanneer ik ze dan wel zie, is het de bedoeling dat ik mijn ene opa met U aanspreek, omdat hij dat graag heeft. Ik weet niet of dat te maken heeft met autoriteit, ouderdom, beleefdheid of hiërarchie, maar hij heeft het graag dus doe ik dat dan ook. Verwarrend, want mijn andere opa voelt zich nog ouder dan hij al is wanneer ik hem aanspreek met u.

Vroeger (vóór de tijd dat tieners zoals ik ontzettend mondig werden) was het heel normaal om iedereen met u aan te spreken. Tegenwoordig niet meer. We tutoyeren steeds vaker. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 2/3van de opa en oma’s het geen probleem vindt om met je aangesproken te worden.(https://www.anbo.nl/belangenbehartiging/gezondheid/nieuws/begin-met-u-dan-zit-je-altijd-goed). Als het tutoyeren al bij opa en oma’s geaccepteerd wordt, dan al helemaal bij een kind van 15 zou je denken. Iedereen in Nederland is gelijk en zou dan ook gelijk behandeld moeten worden. Door een 15 jarige met u aan te spreken kan het zo zijn dat de hiërarchie versterkt wordt. Ook zou het zo kunnen overkomen dat een 15 jarige te veel aanzien en autoriteit krijgt. Maar hebben de mensen met een autoriteitsprobleem moeite met het vousvoyeren van Amalia, of moeite met de autoriteit en aanzien van het koningshuis ansicht?

Toch ben ik van mening dat de journalist in kwestie goed gehandeld heeft door prinses Amalia met u aan te spreken. Hoe vreemd het ook aanvoelt, het is en blijft onze aankomende koningin en het geeft wel haar functie weer en toont haar blauw aan. Daarnaast is en blijft iemand met u aanspreken toch een teken van respect, of het nou je opa, de bediening, of de aankomende koningin is. Je hebt respect voor diegene en dat laat je zien door zo het gesprek te beginnen met u. En ondanks dat het misschien oubollig is, is het  fijn dat respect voor elkaar nog bestaat in onze samenleving.

Een nonchalante afwisseling zou misschien een goede middenweg zijn. Zo van, in vraag één benader ik haar met u, in de tweede met je en in de derde weer met u. Maar dan maak je het wel weer heel gecompliceerd. Dat is net alsof je naar een balletvoorstelling kijkt en er af en toe een stukje streetdance wordt getoond. Laten we nu, hier, afspreken dat we collectief de prinsesjes met u aanspreken?

Column ‘zeg eens u’ door Sander Paulus: https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/4703291/prinses-amalia-interview-sander-paulus-column?fbclid=IwAR10Y2sml44K7wPNN5waamKpZtpWGkn-F0Ebap5_MJEkiGLa6yAX7QBWU-c