Stadsbrouwerij De Drie Ringen in Amersfoort speelt niet in op de dalende alcoholconsumptie. Zij kopen alcoholvrij bier alleen in, maar brouwen dit niet zelf. “Wij willen alcoholgebruik in principe niet ontmoedigen”, liet een woordvoerder van de bierbrouwerij weten. “Dat zien wij als het zijn van een dief van je eigen portemonnee.” 

Sinds 2000 is de gemiddelde alcoholconsumptie afgenomen met 17 procent. De Nederlandse Brouwers, de koepelorganisatie van de grootste brouwers, geeft aan dat veel bierbrouwers hier wél op inspelen. Dit doen zij door meer alcoholvrij bier te brouwen. Ook doen zij dit door vernieuwingen door te voeren op het gebied van bier met een lager alcoholpercentage.

De consumptie van alcoholvrij bier is sinds 2010 gestegen met 215 procent. In 2010 werd er zo’n 125.000 hectoliter aan alcoholvrij bier gedronken. In 2016 was dit al gestegen tot ruim 394.000. Deze stijging past in een trend van bewuster leven en dus ook bewuster drinken. Cijfers van het RIVM ondersteunen dit. Het blijkt dat 92 procent van de mensen die drinkt, dit verstandig en met mate doet.