Na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over het dragen van neutrale kleding op de werkvloer hebben de winkelketens Albert Heijn en Kruidvat een reactie gegeven.

Menno de Vliet, persvoorlichter Albert Heijn, laat weten dat de hoofddoek geen onderdeel is van de bedrijfskleding. “Het is bij ons wel toegestaan om een hoofddoek te dragen. Ons beleid ten aanzien van het dragen van een hoofddoek is gebaseerd op de visie dat de winkels een afspiegeling zijn van de samenleving.” Die visie geldt ook voor Kruidvat meldt José Mes, manager PR & interne communicatie. “Onze medewerkers worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten.” De winkels vertellen in hun reactie niks over andere religieuze draagbare symbolen.

De afgelopen jaren zijn er verschillende incidenten in Amersfoort voorgekomen met vrouwen die een hoofddoek droegen. Zo was er in het gemeentehuis onrust omdat een vrouw haar hoofddoek niet af wilde doen toen er een foto voor haar paspoort gemaakt moest worden en raakte zo in conflict met een medewerkster van het gemeentehuis. De politie moest er aan te pas komen en ze werd door de beveiliger het gemeentehuis uitgezet. Een ander gebeurtenis die stof deed opwaaien was toen sportschool LifeCity moslima’s verboden om met een hoofddoek te sporten. Het College voor de Rechten van de Mens bestempelde het toen nog als discriminatie.

Online hebben een aantal klanten van de winkelketens zich wel negatief uitgesproken over werknemers die hoofddoeken dragen in de winkel, vooral over de caissières met een hoofddoek.

Op 14 maart heeft het Europese Hof van Justitie besloten dat bedrijven personeel mogen verplichten neutrale kleding te dragen. Daarmee kan er met een toegevoegd reglement aan het contract een verbod komen voor alle filosofische, politieke en religieuze symbolen op de werkvloer.