Het gezin Aalders heeft met zijn crowdfundingsactie al €24.699 opgehaald. Het geld is bedoeld voor de verbouwing van hun toekomstige woning, zodat deze toegankelijk is voor de uitgebreide thuiszorg, die nodig is voor hun kinderen Bram en Roos. De actie gaat als een trein en dat is maar goed ook. Op 1 augustus moet het gezin namelijk zijn huidige huis, in Zielhorst, verlaten.

Noodkreet

In het dierenpark Amersfoort nam het gezin een video op waarin vader Bas een oproep deed voor tips en suggesties in hun zoektocht naar een geschikte woning. Dit is niet makkelijk voor de ouders. Hun zoontje Bram (2) heeft vlak voor zijn geboorte een hersenbloeding gehad, waardoor een groot deel van zijn linkerhersenhelft is afgestorven. Als gevolg hiervan heeft Bram een blijvende ontwikkelingsachterstand en last epilepsie. Brams jongere zusje Roos, is geboren met de zeldzame genetische aandoening MEF2c-syndroom. Een aandoening die eveneens zorgt voor een ontwikkelingsachterstand, epilepsie en een onzekere toekomst.  Thuiszorg is daardoor een vereiste, maar daar hangt wel een passende woning aan vast. Een waar hun inmiddels verkochte woning, niet aan voldeed.

Belemmering

De huidige woningmarkt is krap, wat regelmatig resulteert in huizenprijzen die de pan uitrijzen. Daarbij moet  tijdens de zoektocht altijd gekeken worden of de woning aan te passen is voor de zorg van hun kinderen. Daar gaat veel tijd inzitten. Zo moet een bouwkundige tekenaar het huis goedkeuren. ‘We hebben al meerdere malen meegemaakt dat een huis voor onze neus werd weggekaapt’, vertelt vader Bas in zijn video.

Daarbij werken de huidige hypotheekregels en de eigen bijdrage van de gemeente ook niet in hun voordeel. Ze kunnen voor de thuiszorg van de kinderen een lening krijgen, maar ook die moet ooit een keer terugbetaald worden. ‘Dit betekent dat onze maximale hypotheekwaarde die we kunnen lenen weer omlaag gaat, waardoor de woningen die we kunnen kopen, weer niet geschikt zijn om aan te passen,’ aldus vader Bas.

crowdfunding

Het filmpje en de artikelen over het gezin verplaatsten zich snel over het internet en zijn inmiddels al 29.203 keer bekeken en 13.216 keer gedeeld op facebook. Het gezin is daarmee deels uit de brand geholpen. De familie heeft meerdere plekken aangeboden gekregen, waar ze tijdelijk kunnen verblijven.

Naast de veln tips die mensen konden mailen naar: eenhuisvoorbramenroos@gmail.com, zijn de ouders ook een crowdfundingactie gestart op gofundme.nl. Hiermee  hebben ze tot nu toe €24.699 opgehaald, het einddoel dat ze hopen te halen bedraagt €30.000. Het opgehaalde geld kan het gezin gebruiken voor een verbouwing aan hun toekomstige huis. Het bedrag dat hierna overblijft, zal worden geschonken aan het epilepsiefonds en de hersenstichting.