In september opent op het bedrijventerrein in Vathorst het Acht+ meerwarenhuis. Zoals de naam al doet vermoeden, is het meer dan een warenhuis. Het is namelijk een leerbedrijf waar mbo-leerlingen in de praktijk worden opgeleid. Frits van Dasselaar van MBO Amersfoort geeft inzicht over de huidige gang van zaken.

In de essentie worden er geen twee vliegen in een klap geslagen. Het warenhuis biedt namelijk geen extra stageplekken. De onderneming is puur ingericht om de mbo-studenten praktijklessen te geven. Er zijn weliswaar geen docenten bij betrokken, toch worden de didactische aspecten gewaarborgd door het aannemen van externe medewerkers: “Die worden dan door stichting Acht+ niet alleen aangenomen omdat ze het winkel vak leuk vinden, maar die er ook van houden om die leerlingen te begeleiden.” Daarbij worden deze instructeurs intern pedagogisch didactisch opgeleid om het meeste uit de mbo’ers te halen.

De keuze is op een warenhuis gevallen omdat het een breed scala aan disciplines omvat. Onder andere de detailhandelopleiding is erbij betrokken door middel van kassawerk en logistiek. Ook techniekleerlingen houden zich met de zaak bezig door het ontwikkelen van een webshop of het timmeren van steigerhouten meubels. Studenten van de horecaopleiding gaan ervoor zorgen dat de klanten van het warenhuis ook van een kop koffie kunnen genieten.

Zo een flinke organisatie vergt de nodige hulp, en die krijgen ze. De overheid biedt een helpende hand in de vorm van een subsidie, die de opleiding van deze mbo-niveau 1 leerlingen erg bijzonder vindt. “Het is toch een doelgroep die niet heel makkelijk de arbeidsmarkt op komt. Dankzij de manier waarop we ze opleiden zijn ze een stuk kansrijker dan zonder dit concept.”

Ondanks wat een subsidie en al het vereisten rondom het opzetten van dit leerbedrijf impliceren, is er geen sprake van financiële moeilijkheden. Mede omdat zowel particulieren als bedrijven bij het brengpunt voor tweedehands spullen welkom zijn om koopwaar af te leveren, dat vanaf september de verkoop in gaat. Met succes, aldus van Dasselaar: “Er is gewoon een markt voor tweedehandsspullen. Dan kan je dat naar de kringloop brengen, maar ook naar ons. Dus in die zin zijn we gewoon een speler op die markt.”

De indeling van het pand aan de Euroweg loopt dus goed en Van Dasselaar is optimistisch over de verwachte uitwerking van het Acht+ meerwarenhuis: “Het loopt allemaal op schema en we zijn bij dat we straks gewoon kunnen gaan draaien.”