Bram de Blouw (63) is al veertig jaar getrouwd met zijn vrouw en ook zij hebben af en toe een opstootje in de relatie. Toch is dat gezond, als je maar weet hoe je ermee moet omgaan, volgens De Blouw. Hij geeft al een aantal jaren de huwelijks- en huwelijksvoorbereidingscursussen en hij vertelt hierover.

Heeft u weleens een trouwcursus gevolgd?
“Ja, dat wilde ik in het begin helemaal niet, maar na de eerste keer dat ik naar de cursus was geweest, gingen mijn ogen toch ook wel even open en ik heb van die cursus veel geleerd. Maar mijn vrouw en ik leren ook van onze eigen cursussen nog steeds dingen. We hebben dan een cursus gegeven en dan zegt mijn vrouw: ‘je hebt dat onderdeel in de cursus heel mooi uitgelegd, maar je kunt het zelf ook weer even verbeteren.’ We heten ook niet voor niets ‘Heartwork’, het is werk vanuit het hart, maar je moet er ook hard voor werken.”

Wat wordt er in een huwelijkscursus behandeld?
“Er zijn verschillende huwelijkscursussen: er zijn standaard huwelijkscursussen, zoals de Marriage Course, maar we geven ook samengestelde cursussen. Maar alles valt en staat met hoe je met elkaar omgaat in de relatie. In de cursus hechten wij heel veel waarden aan dat je zo verschillend van elkaar bent. Zo verschilt een man emotioneel van een vrouw, maar je hebt ook een verschillende familie-achtergrond, wat invloed heeft op je waarden en norrmen.. Daardoor kunnen er botsingen ontstaan, waar je mee leert omgaan. We gaan in op de karakters, we gaan in op communicatie en we gaan in op conflicthantering. Daarnaast praten we over seksualiteit, omgaan met ouders of schoonouders en het leven in de toekomst. Ons doel is uiteindelijk dat een stel in harmonie een huwelijk leeft tot de dood hen scheidt, want wij geloven dat het huwelijk zo bedoeld is.”

Is de kans dat deelnemers scheiden kleiner als ze aan deze cursus meedoen?
“Precieze cijfers heb ik er niet van, maar wij geloven dat als koppels zich laten trainen en weten om te gaan met elkaars verschillen dat het helpt. Wij hebben een keer een koppel gehad dat rond de zestig was en zij waren al meer dan dertig jaar getrouwd. Ik vond het verbazingwekkend dat zij nog een trouwcursus volgde, maar ze vertelden dat ze dit elke drie jaar deden vanaf het begin van hun huwelijk om zo weer even een herinnering te krijgen hoe het hoort en weer nieuwe dingen bij te leren.”

In hoeverre wordt de cursus in verband gebracht met God of De Bijbel?
“Dat gebeurt eigenlijk heel automatisch. Onze doelgroep zijn mensen die zelf ook naar een kerk gaan of gelovig zijn. Maar het is voor iedere relatie bestemd, sterker nog de cursus zou ook goed kunnen zijn voor de relatie tussen broer en zus. Er zijn namelijk een aantal vaardigheden die voor elke relatie, tussen wie dan ook, van belang zijn. Maar wij leven vanuit De Bijbel en daarin staat dat het huwelijk onverbreekbaar is, dus je zult ons nooit horen zeggen dat je, als het niet lukt, moet gaan scheiden. Wij zullen altijd zeggen dat je er voor moet vechten om het huwelijk toch te laten slagen. Wij geven niet toe aan ‘laten we er maar mee stoppen’. Wij houden vol dat God bedoeld heeft dat een huwelijk tussen een man en een vrouw is, tot de dood hen scheidt.”

Mogen homostellen wel meedoen aan de cursus?
“Ja natuurlijk! Alleen ons uitgangspunt is, wat in De Bijbel staat, dat God het huwelijk heeft gemaakt als permanente verbintenis tussen een man en een vrouw. Dat is ook wat wij vertellen in de cursus. En als ze het er niet mee eens zijn is dat ook goed. Wij leggen niemand oordelen of veroordelingen op. En voor homostellen is communicatie  en conflicthantering net zo belangrijk als in andere relaties.”

Waarom doen koppels aan een cursus mee?
“Als een koppel gaat trouwen, dan zitten ze op een roze wolk en denken ze dat het voor de rest van hun leven allemaal geweldig gaat. Maar na een paar jaar beginnen de ergernissen, want waar je eerst helemaal gek was van hoe je partner is, kunnen sommige dingen dan als verveling of zelfs vervelend gezien worden. Hierdoor zien mensen dat het toch niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Maar het is wel zo dat de mannen vaak aangespoord moeten worden om aan een cursus mee te doen. Ze zien het snel als falen of ze zijn bang dat ze op hun donder krijgen, maar dat is nooit het geval. Het is de bedoeling dat je elkaar leert snappen. Het grappige is, dat aan het eind van de cursus de mannen het meest enthousiast zijn.”

Als je een goed huwelijk hebt, is een cursus voor hen dan een meerwaarde?
“Mijn vrouw en ik zeggen altijd dat je de cursus moet zien als een APK’tje. Als je auto het goed doet, breng je die desondanks ook naar de garage voor een onderhoudsbeurt. Als je dat niet doet dan merk je dat er op gegeven moment klachten aan je auto komen. Zo werkt een huwelijkscursus ook. Deze cursussen zijn niet alleen voor huwelijken of relaties die slecht zijn. De cursus is voor stellen die bij willen leren en willen weten hoe het ook alweer in elkaar zat. Maar we zien eigenlijk te vaak dat koppels pas bij ons komen wanneer het écht slecht gaat en dan zijn ze eigenlijk al te ver uit elkaar gegroeid. Dus eigenlijk is de cursus juist voor koppels die gelukkig getrouwd zijn.”