“Dingen doen waar je zelf gelukkig van wordt en anderen gelukkig mee maakt”, is het motto van Gerbert Rebel (76). Rebel is daarom ook actief vrijwilliger bij de Lions en zet zich in voor het Trefpunt Bergkwartier dat de laatste maanden onder veel druk staat. Hij vertelt over de het ontstaan van het Trefpunt, zijn rol binnen de ontmoetingsplek en de toekomst ervan. "Ik zet in ieder geval door en zal het Trefpunt nooit opgeven.”

“Even voor de duidelijkheid: het Trefpunt in Bergkwartier stopt niet”, begint Rebel als hij aan de overkant van de tafel plaats neemt. “We gaan hooguit naar een andere locatie, maar ik zorg ervoor dat het niet zal stoppen. Ja, de toekomst van het Trefpunt is wél onzeker. We weten nog niet of we in dit pand mogen blijven, of dat we naar een andere locatie moeten.”

Het Trefpunt is een ontmoetingsplek waar oudere bewoners in contact met elkaar kunnen komen. Eens in de twee weken vertelt een spreker over zijn passie en deelt zijn ervaringen met de zaal. Rebel vertelt over hoe deze ontmoetingsplek is ontstaan. “Laat ik voor de duidelijkheid bij het begin beginnen. Jaren geleden heeft de gemeente een aantal trefpunten geopend in Amersfoort. Deze werden volledig gefinancierd door de gemeente. De trefpunten werden ook wel ontmoetingsplekken genoemd en trokken mensen aan die op de een of andere manier de samenleving een richting wilden geven. Bertie van Linschoten uit de wijk Bergkwartier wilde ook een trefpunt in haar wijk, maar vond geen draagvlak bij de gemeente. De gemeente vond dat een welgestelde wijk, als het Bergkwartier geen ontmoetingsplek nodig had. Bertie was het daar niet mee eens en nam zelf het initiatief. Ze had veel contacten in Amersfoort door het vele vrijwilligerswerk dat ze voor de stad en haar inwoners deed en raakte daardoor in gesprek met een kennis van het Leger des Heils. Het Leger des Heils had nog wel ruimte vrij die gebruikt mocht worden als ontmoetingsplek. Bertie greep die kans aan en richtte het Trefpunt Bergkwartier op. Nu, jaren later, bestaat het nog steeds.”

“De opkomst bij het Trefpunt liep vanaf het begin goed”, vertelt Rebel. De reden daarachter is volgens hem simpel. “Veel oudere mensen zijn eenzaam. Dit spreken ze echter zelden uit, het is een taboe. Een tijdje geleden organiseerde iemand een cursus bloemschikken, waar veel mensen op af kwamen. Het bloemschikken was echter niet de reden voor de deelnemers om te komen. Het contact met de medemens speelde een veel grotere rol. Het is ons doel om mensen die hier wonen met elkaar in contact te laten komen. Onze drie kernpunten zijn ‘Een centrale ligging van het Trefpunt in de wijk, waardoor de drempel voor de bezoekers laag is’,  ‘Onderwerpen voor sprekers die aansluiten bij de interesses van de bezoekers uit de wijk ’ en ‘De goede sfeer en het wederzijds begrip voor elkaar behouden’. Onze kernpunten hebben tot het grote succes van het Trefpunt geleid.”

Een halfjaar geleden toen initiatiefnemer Van Linschoten overleed, heeft Rebel haar organisatorische taken over genomen. “Bertie heeft het fantastisch gedaan. Ze was enorm betrokken bij het Trefpunt en leidde de ontmoetingsavonden als geen ander. Echter kwam er een moment dat ze op was en ik langzaamaan haar taken overnam. Ik ben mijn hele leven met van alles bezig geweest, waardoor ik veel algemene kennis heb op gedaan. Zo weet ik goed hoe je iets als een Trefpunt runt en de zaal vol houdt. Mijn grootste taak is het regelen van sprekers. Dat doe ik op allerlei verschillende manieren en gaat mij redelijk gemakkelijk af. Veel sprekers kom ik op straat tegen. Ik begin een gesprek en kom al snel achter de passie die mensen voor een bepaald onderwerp hebben. Als ik vraag of diegene zijn verhaal wil komen vertellen, reageren ze meestal erg enthousiast.”

Een lezing die Rebel nog goed bijstaat ging over een reis die een jongen naar Antarctica had gemaakt. “Het was een zoon van iemand die hier al 11 jaar komt. Hij vertelde vol passie over zijn avontuur naar het noordelijkste puntje van onze aardbol. Zo had hij eigenlijk geen geld voor de reis, maar wist een plek op een schip te bemachtigen in ruil voor zijn kennis over geneeskundige. Hij liet een filmpje en zijn foto’s zien, waardoor we volledig in zijn avontuur werden meegenomen. Het was erg indrukwekkend en de zaal zat bommetje vol.”

“De toekomst van het Trefpunt is, zoals ik al eerder zei, onzeker. Het Leger des Heils gaat verhuizen, waardoor wij waarschijnlijk ook opzoek moeten naar een andere locatie. Echter zijn de nieuwe kopers van dit pand erg begaan. We hebben ze gelijk uitgenodigd bij het Trefpunt om kennis te maken. Ze gaven aan te willen luisteren naar ons en samen op zoek te willen gaan naar een oplossing die beide partijen ten goede doet. Dat wij een plekje in het nieuwe gebouw krijgen is niet zeker, maar de kopers hebben er wel  belang bij. Als we toch op zoek moeten naar een andere locatie is dat ook niet zo’n groot probleem.”

 

 

Eindredactie: Nikita Neuteboom