De Amersfoortse Jaap Gunnink timmert hard aan de weg op het gebied van showbizz. Zo heeft hij veel successen met zijn humoristische imitaties op zijn YouTube-kanaal Facientes en is hij druk op weg om als voice-over naamsbekendheid te maken. Ook maakt Gunnink video’s voor ‘Lekker Laat!’, een nieuw programma van Paul de Leeuw.

Wanneer ben je begonnen met het maken van video’s?
‘’Van huis uit ben ik cameraman, op mijn 17e ben ik begonnen met de opleiding Sound & Vision in Utrecht en vrijwel direct na de afronding van mijn studie ben ik aan de slag gegaan met presenteren. Hier was ik ook al wel veel mee bezig tijdens mijn studie. Na mijn afstuderen ben ik met een paar vrienden van mijn studie met een busje door Amerika gaan toeren en hebben we het hele land doorgereisd om een tv-programma op te nemen, helaas heeft dit programma de televisie nét niet gehaald. Ook destijds ben ik in aanraking gekomen met het voice-over vak, omdat ik toen al veel video’s insprak. En van daaruit is ook het imiteren tot stand gekomen. Inmiddels heb ik sinds twee jaar mijn eigen voice-over bedrijf. Dus eigenlijk ben ik van alle markten wel thuis’’, vertelt Gunnink lachend.

‘’Het imiteren zat er vanaf jongs af aan al in. Zo deed ik op de middelbare school bijvoorbeeld, ook al veel docenten na. Op een gegeven moment viel het een vriend van me op dat ik op Art Rooijakkers lijk. Hier zijn we gebruik van gaan maken en zo hebben we een parodie op Wie is de Mol gemaakt.’’

Waar haal je je inspiratie voor video’s vandaan?
‘’Voor mijn video’s op YouTube, die ik maak met drie andere, haal ik de inspiratie vooral van televisie. Ik vind het heerlijk om televisie te kijken. Vaak maken we parodieën op bekende televisieprogramma zoals Boer Zoekt Vrouw en Wie is de Mol. Voor een van onze video’s hebben we zelfs deden twee programma’s samengevoegd, dus dan werd het Boer Zoekt Vrouw, in de stijl van Wie is de Mol. Deze video was een groot succes!’’

Denk je dat YouTube televisie zal overnemen in de toekomst?
‘’Ik ben daar een beetje old-fashioned in, ik denk namelijk dat het televisie helemaal niet gaat overnemen. Sterker nog, ik denk dat televisie helemaal niet gaat verdwijnen. Natuurlijk merk je wel een verandering en zal YouTube toenemen en televisie afnemen, maar televisie zal niet helemaal weggaan. Daar geloof ik niets van. Ik denk dat er nog steeds mensen op de bank gaan zitten en die de behoefte hebben om met een bakje chips erbij gewoon lekker te gaan zappen. Dat doen nog steeds honderdduizenden mensen, dus ik geloof niet dat dat weggaat. Met YouTube ben je actiever aan het zoeken naar leuke video’s en bij televisie kan je gewoon lekker onderuit op de bank zitten. Het heeft allebei z’n charmes, maar ik kijk persoonlijk liever televisie.’’

En waarom gaat je voorkeur dan uit naar televisie?
‘’De basis ligt bij mij bij televisie, dat is heel anders dan bij de generatie die nu groot wordt. Kinderen van acht, weten niet beter dan YouTube, maar ik kan me nog heel goed herinneren dat YouTube ineens kwam in 2005. Toen dacht ik, ‘grappig voor erbij’ en dat vind ik nu nog steeds wel, alleen is het veel groter geworden. En ik zou veel meer waarde hechten aan een eigen televisieshow dan een eigen kanaal op YouTube, want dat heb ik al. Op YouTube kan je alles kwijt, televisie is toch iets magischer.’’

De humoristisch video’s van de Amersfoortse Jaap Gunnink en zijn compagnon Cas Grooten zijn elke werkdag na ‘Pauw’/’Jinek’ live bij de VARA op NPO 1 te zien.