Elk jaar is er een landelijke veteranendag voor de 650 duizend militairen die Nederland sinds 1940 heeft ingezet tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies. Daarnaast zijn er ook heel veel lokale Veteranendagen, zoals die op donderdag 8 juni in Amersfoort.

Het was een erg geslaagde dag, volgens Lidwien Meeder, een van de organisatoren van de veteranendag. Op deze bijzondere dag waren verschillende activiteiten. Van de vliegtuigen van de luchtmacht waren bijvoorbeeld schaalmodellen gemaakt. Ook waren er ‘echte’  militaire voertuigen opgesteld. Op deze manier waren de veteranen weer even terug in de tijd. Ook de burgemeester heeft een woordje gedaan voor de veteranen.

Veteraan Mel van Ommen Kloeke, die 1995 in Bosnië heeft gezeten, komt altijd naar de Veteranendag. “Ik vond het een hele mooie dag, met een goed programma. Het fijnste was om mijn oude kameraden weer te zien en daar mee te praten.”

Er waren veteranen van alle leeftijden en dat maakte de dag nou juist zo speciaal volgens Lidwien Meeder. Dit jaar waren er meer jonge veteranen dan de voorgaande jaren, waar iedereen heel blij mee was. “Jong en oud wisselde verhalen uit. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen herinneringen. Het was mooi om te zien hoe ze elkaar hun verhaal konden vertellen.” Een bijzonder beeld van de veteranendag was dat er een oude man in een rolstoel kwam, die nog maar twee jaar in Amersfoort woonde. Direct was er een jonge veteraan die zich over hem ontfermde. Ze hebben de hele dag samen doorgebracht, vertelt Lidwien Meeder.