Het poppodium FLUOR heeft onlangs een incidentele subsidie van €304.500 van de gemeente gekregen om een faillissement te voorkomen. Eerder werd er door de gemeenteraad gezegd dat er bij FLUOR financiële kennis ontbreekt en je er niet eens normaal een biertje kunt bestellen. Carola Aafjes, directeur van FLUOR: “Het is jammer dat FLUOR de laatste maanden zo wordt neergezet, terwijl we goed draaien.”

Jullie draaien goed zei u, maar toch zijn er verwijten vanuit een deel van de gemeenteraad. Hoe kan dat?

“We ontvingen het afgelopen jaar ongeveer 36.000 bezoekers, wat voor een poppodium een mooie opkomst is. Wel is het duidelijk dat er een aantal (financiële) problemen zijn, maar dat we geen financieel inzicht hebben is een beetje overdreven. Onze voorzitter, Paul Burgen, is namelijk de directeur van een detailgroep en staat aan het hoofd van een miljoenenbedrijf. De uitspraak dat je niet fatsoenlijk een biertje kunt bestellen is deels waar, maar daar zit een verhaal achter.”

Ik ben benieuwd naar het verhaal, brandt los.

“Ik zal eerst wat vertellen over het ontstaan van FLUOR. Er is 28 jaar geleden een groepje jongeren geweest die vond dat er te weinig te doen was in Amersfoort. Ze kraakten de Grachtkerk voor het geven van popconcerten en andere culturele activiteiten. De kerk brandde helaas af en op die plek is toen het theater- en filmcafé genaamd ‘de lieve vrouw’ gebouwd. Het poppodium verhuisde naar de kelder, vandaar ook onze oorspronkelijke naam ‘De Kelder’.  Het was jarenlang een populaire en succesvolle culturele plek voor jongeren totdat de Volendam brand plaats vond. De overheid schrok hier erg van en bedacht een limiet van tachtig man per avond. De omzet nam daardoor af en het poppodium moest verhuizen naar een tijdelijke noodlocatie. In die periode heeft de gemeente een mooi poppodium op het Eemplein gebouwd. Het was de bedoeling dat wij als poppodium daarin zouden trekken, maar uiteindelijk is besloten dat het werd omgebouwd tot kunsthal voor de culturele organisatie KAdE. Dit was voor veel mensen binnen de organisatie even slikken. Vooral omdat we op korte termijn uit het tijdelijke pand moesten.”

Hoe zijn jullie verder gegaan?

“We zijn op zoek gegaan naar een andere locatie en hebben daarvoor zeven plannen van a tot z uitgewerkt. Uiteindelijk is er voor dit pand gekozen en is er in 2011 een plan opgesteld. Hierin stond dat er een daghoreca moest komen die een omzet van €180.000 per jaar zou opleveren. Toen de verbouwing begon stuitten we op verschillende financiële problemen, zo is er bijvoorbeeld al €600.000 in de isolatie van het dak gaan zitten.”

“De niet gestarte daghoreca in combinatie met de hoge structurele kosten zoals de huur van het pand en licht en geluid zorgden ervoor dat het ontvangen van bezoekers soms stroef verliep. Er was geen geld meer om te investeren in glasvezel voor een stabiel wifi netwerk en betere kassa’s. FLUOR draait bijvoorbeeld nog op een huis, tuin en keuken wifi-kastje. Als we over de tweehonderd bezoekers ontvangen slaat het internet op hol en vallen de kassa’s en pinapparaten uit. Je staat op zo’n moment met een volle bar mensen die allemaal hun drankjes willen pinnen. Het enige wat we kunnen doen is vragen aan bezoekers of ze misschien contant geld bij zich hebben en dat is in het begin nog wel mogelijk, maar daarna wordt het enorm gênant. Toch zijn we ontzettend trots op wat we al hebben bereikt. Ter vergelijking: laatst is er een poppodium in Dordrecht geopend. De gemeente heeft hier 15 miljoen in geïnvesteerd en het gebouw klaargemaakt voor de organisatie Bibelot die nu de boel runt. Wij hebben, gesteund door de gemeente en onze vrijwilligers, voor heel veel minder geld een vergelijkbaar podium neergezet. Er was alleen na de basisverbouwing simpelweg geen voldoende geld meer voor investeringen in een keuken, meubilair en bar.”

Als er al zoveel in het dak gaat zitten, gaat deze incidentele subsidie FLUOR dan wel redden?

“Zeker, opstartkosten en grootste gedeelte van de verbouwing van het pand zijn achter de rug. We hebben een nieuw businessplan op gesteld dat goed is voorgelegd aan de gemeente. Dit plan houdt in dat we flinke investeringen doen in bijvoorbeeld wifi, kassa’s en een keuken om problemen op te lossen. Wij zijn ontzettend blij met de nieuwe subsidie en hebben het gevoel dat we vanaf nu de goede kant opgaan met FLUOR.”