In heel de provincie Utrecht geldt sinds donderdag 25 mei code oranje in verband met een risico op natuurbranden, zo meldt Veiligheidsregio Utrecht.

Hoelang de code oranje blijft is nog onduidelijk. “Elke dag wordt er opnieuw gekeken naar de codes.  We kunnen dus geen specifieke datum noemen voor hoelang de code oranje blijft. Zo lang het droog en warm blijft zal hij nog wel blijven.” Zegt een van de medewerkers van Veiligheidsregio Utrecht.

Bij code oranje is er een kans op grote schade door extreem weer. De kans op extreem weer is in dit geval 60 procent of meer. Voor de dagelijkse code kunt u kijken op http://www.natuurbrandrisico.nl

Om natuurbranden op tijd te kunnen ontdekken heeft de brandweer een verkenningsvliegtuig ingezet. Dit gebeurt om bij enorme droogte (vanaf code oranje) risicovolle gebieden in de gaten te houden.

De meeste natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Men kan op deze warme dagen helpen de natuurbranden te voorkomen. Dit kan door uit te kijken met waar u parkeert. Wanneer een auto in hoog, droog gras geparkeerd wordt, kunnen de uitlaat en katalysator zo warm worden dat er een natuurbrand kan ontstaan. Meer informatie over natuurbranden kunt u vinden op: https://www.brandweer.nl/ijsselland/nieuws-ijsselland/2017/de-natuur-in-zo-voorkom-je-brand

 

 

 

Eindredacteur: Nikita Neuteboom