Na een geslaagd eerste jaar is stichting Natuurwijs nu op zoek naar Groene Maatjes voor het komende schooljaar. Als Groen Maatje ga je twee tot vier keer per maand met een kind uit aandachtswijken op stap om niet alleen de natuur ontdekken, maar ook te leren over wat er speelt in de wijk of samenleving.

 

In het kader van meer burgerparticipatie- en initiatieven heeft de gemeente in haar Groenvisie 2030 ruimte gegeven aan burgers om zelf aan de slag te gaan met groen. Één van de groene burgerinitiatieven die in Amersfoort is ontstaan is Groene Maatjes. Het doel is om kinderen die anders nauwelijks in de natuur komen kennis op te laten doen over de natuur, van die natuur leren genieten en zich dankzij die natuur beter te kunnen ontwikkelen.

Het uitgangspunt hierin is dat natuur een positieve invloed heeft op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van een kind. Het idee is dat de brede insteek gericht op samenleving en natuur ook zorgt voor een bredere kijk op de samenleving bij het kind. Ditzelfde kan gelden voor de volwassene, die eens een andere kant van de samenleving kan leren kennen dan waar hij mogelijk zelf vandaan komt. Daarnaast hebben de koppels zes keer per jaar een ‘Natuurwijs workshop’, waarin zij met een ervaren natuuurgids zoals de boswachter de natuur in gaan om nog meer interessante natuurfeiten te leren.

Om het succes van dit burgerinitiatief te kunnen voortzetten is de stichting ook voor het volgende schooljaar weer op zoek naar vrijwilligers die samen met de kinderen de wereld willen ontdekken. De enige vereiste is enthousiasme om met kinderen tussen de acht en twaalf jaar naar buiten te gaan. Aanmelden kan door een mail te sturen naar jhoving@natuurwijs.nl. Na aanmelding volgt een kort kennismakingsgesprek, waarna gezocht zal worden naar een match met één van de kinderen.