Voor wie geïnteresseerd is in de anatomie van ons menselijk lichaam en beschikt over een sterke maag had afgelopen weekend een buitenkansje. De exhibitie; ‘Real Human Bodies’ was namelijk te bezichtigen in het Mariënhof in Amersfoort. Een exhibitie bestaand uit een ruimte vol overleden vrouwen, mannen en kinderen wiens huid is ontnomen en nu doormiddel van een coating tentoongesteld staan. Het doel is om de bezoekers wat meer te leren over onze spieren, organen, zenuwen en ons lichaam in zijn geheel.

Wanneer je de tentoonstellingszaal binnenloopt valt je oog meteen op het lichaam ten midden van de zaal. De man of vrouw is in dunne plakjes gesneden en ligt nu gerangschikt tentoongesteld. Het klinkt luguber, maar door de kleine plakjes is het bijna niet meer in te beelden dat het geen waar je naar kijkt ooit een mens is geweest. Er word dus ook zonder afkeur naar het lichaam gekeken. Bezoekers buigen zich wat verder naar voren om de lagen wat beter te bekijken. Want door de doorsneden is elk detail van het lichaam goed te zien. Interessant want je krijgt zelden de kans om het menselijk lichaam zo gedetailleerd te bestuderen.

Om het gelaagde lichaam heen staan andere menselijke lichamen, skeletten, ledematen en organen tentoongesteld. Wat ook veel aandacht trekt is de vitrine met ongeboren baby’s. Hierbij nemen mensen liever wat afstand. Ze kijken wel maar blijven minder lang staan of lopen hoofdschuddend door. Het is een naar beeld. De baby’s zijn duidelijk te herkennen en sommigen hebben zelfs al haartjes en nageltjes. Het is vooral een naar idee omdat deze baby’s nooit een kans op leven hebben gehad.

Er staan niet alleen lichamen ter tentoonstelling. Achterin de zaal staan twee stellages met pompen ervoor. Het duurt even voor je doorhebt wat er in de stellages hangt. Je herkent ze niet zo snel omdat ze er anders uit zien dan het beeld wat wij in ons hoofd hebben. Strak en vol met lucht. In de stellages hangen namelijk twee paar longen. Een zwart paar en een roze paar, nu verwrongen tot twee kleine propjes door het gebrek aan lucht. De longen zijn aan de twee pompen bevestigd. Bezoekers kunnen op beiden pompen drukken en ervaren dat de zwarte longen, die afkomstig zijn van een roker, er niet alleen veel slechter uit zien maar ook veel zwaarder vol te pompen zijn. Zo leert de exhibitie niet alleen hoe ons lichaam in elkaar zit maar ook hoe belangrijk het is dat wij goed voor ons lichaam zorgen. De tentoonstelling roept bewondering op voor ons eigen gestel. Fascinatie voor alle kleine vatten, cellen en zenuwen die gecombineerd er voor zorgen dat je kan functioneren. Zo zit een tentoonstelling van dode lichamen eigenlijk vol bewondering voor leven.

Mocht je de tentoonstelling gemist hebben, maar toch graag de lichamen met eigen ogen willen bewonderen? Dan kan dat. De tentoonstelling zal na Amersfoort nog enkele andere steden bezoeken. Meer informatie kunt u vinden op: http://www.bodies-expo.nl/