Hij behoort tot de groep meest talentvolle badmintonspelers van Nederland onder de 17. Ook speelt hij regelmatig nationale en internationale toernooien. Drie van de zes training per week, voltooit hij aan de Badminton Academy Amersfoort. Passie en discipline staan dan ook centraal in het dagelijks leven van de 16-jarige Vincent Braaksma.

“Toen ik zes was ging ik met mijn vader mee naar de badmintonclub van mijn zus. Voor de grap gaf hij me een racket en een shuttle en speelde naar me over. Dat ik hem terugsloeg, en nog goed ook, verbaasde hem direct. Vanaf dat moment ben ik vaker meegegaan en op mijn achtste zelf gestart bij Leusdense badmintonvereniging. Op werd mijn tiende werd ik gevraagd om te komen meetrainen bij de Badminton Academy Amersfoort. Dat is een eer, je komt namelijk alleen binnen als je gescout wordt door de trainers.

inmiddels ben ik zestien en mijn  spieren en botten zijn nog nog volop in ontwikkeling, het is op dit moment dus cruciaal dat ze op de juiste wijze gevormd worden. Om dit te kunnen volbrengen laat ik me om de twee weken behandelen door een sportfysiotherapeut die ervoor zorgt dat ik sterk en soepel blijf. Naast de reguliere trainingen, heb ik ook nog privéles van onder andere olympisch brons winnaar Eefje Muskens en oud-bondscoach Rune Massing. Keihard werken is het, maar ik maak grote ontwikkelingen door.

Loslaten
Voor mijn trainings- en wedstrijdprogramma is er heel veel dat ik moet opgeven. En ja, soms ben ik best weleens jaloers op mijn vrienden. Ze hebben een baantje, appen elkaar regelmatig om even te chillen en pakken geregeld de Macdonalds of KFC mee. Die dingen zitten er voor mij simpelweg echt niet in. Zes keer per week ben ik in de sporthal te vinden en daarnaast is het ook van belang dat ik altijd lichamelijk fit ben. Dit betekent: veel (goede) koolhydraten en eiwitten zoals pasta, rijst, vlees, fruit en groeten, heel soms fastfood en fysiotherapie zodra ik een pijntje voel. Als ik een avond mee uit kan gaan of mee kan chillen is dit alleen maar mooi meegenomen, maar vaak komt dat niet voor.

Naast het sociale aspect ben ik vorig jaar blijven zitten op school doordat ik geen goede balans kon vinden tussen badmintonnen en schoolwerk. Balen is het wel, maar aan de andere kant is het ook een heel leerzaam jaar geweest en was het misschien wel nodig. Ik ben ontzettend gegroeid in de periode dat ik meer bezig was met badminton dan met leren. Ondanks het doubleren, heb ik wel mijn Cambridge en Spaans certificaat behaald en kan ik doordat ik de stof al ken me alsnog sterk inzetten bij badminton. Achteraf vind ik het dus helemaal niet zo erg.

Competitie
Als je bij de Badminton Academy Amersfoort speelt ben je verplicht om minimaal 6 toernooien per jaar spelen. Daarnaast speel je ook nog de reguliere competitie. Het is belangrijk om tegen sterkte tegenstanders te spelen, daarvan leer je het meest denk ik. Dagen van tevoren kan ik al bezig zijn met het inschatten van een tegenstander. Is hij groot en stevig? Dan zal ik hem bijvoorbeeld eerst heen en weer laten rennen zodat hij sneller uitgeput is. Dit zijn strategieën die je goed kunnen helpen bij een wedstrijd. Concentratie is heel belangrijk, maar ook heb ik rust nodig in mijn hoofd op zo’n moment. Coaching speelt bij mij een hele grote rol, ik ben daar zo gevoelig voor dat ik mijn wedstrijd daardoor kan verliezen. Het beste resultaat behaal ik met opbouwende en positieve feedback.

Toekomstvisie
Als ik naar de toekomst kijk, is er nog heel veel dat ik graag zou willen bereiken. Badminton is in Nederland jammer genoeg geen sport waar je je geld mee kan verdienen, naar het buitenland vertrekken staat dan ook wel op mijn lijstje. Deze zomer ga ik op zomerkamp in Tsjechië waar het een week elke dag volop bikkelen is om progressie te maken. Het allerliefst zou ik naar Indonesië willen gaan, daar liggen mijn ‘roots’. Bovendien is badminton in Azië wel een van de grootste sporten waar je ook nog eens van kan leven.  Ach, ik weet wat mijn doelen zijn. Daar zal ik keihard voor gaan.”