Het skate seizoen van 2017 is weer van start gegaan bij 033 SKATE. Tijdens de zomermaanden organiseert 033 SKATE tochten door Amersfoort voor skaters, steppers en longboarders. Initiatiefnemer van deze organisatie is Wilco Blad. Samen met de Amersfoortse IJsverenining zorgt hij ervoor dat er deze zomer weer negen tochten worden georganiseerd. Tijdens de tochten van rond de 20 kilometer rijdt er een DJ mee voor live muziek. Lees meer over 033 SKATE in onderstaand interview met Wilco Blad.

Hoe is 033 SKATE tot stand gekomen? 

“Ik zat een keer op een mooie zomeravond op een terrasje in Amsterdam. Ik zag daar rond de 300/400 skaters voorbijkomen skaten met muziek draaiend op de achtergrond en vond dat toen heel erg tof. Dit kende ik nog niet. Soortgelijke tochten worden al jaren, in met name grote steden, georganiseerd en in Amersfoort had ik dat eigenlijk nog nooit gezien. Toen leek het mij wel heel erg gaaf als we dat ook in Amersfoort van de grond konden tillen. Zo ben ik eigenlijk op het idee gekomen. Ik ben dat vervolgens, inmiddels zes jaar geleden, heel kleinschalig begonnen in Leusden. Ik wilde het vervolgens graag wat grootschaliger neerzetten en dus heb ik samenwerking gezocht met de Amersfoortse ijsvereniging. Het jaar erop hebben we 033 SKATE uit de grond gestampt. Dat is inmiddels vijf jaar geleden.”

Waarom is het belangrijk dat er een evenement voor skaters, steppers en longboarders is?

“Omdat het een vrij laagdrempelig is. Je hoeft dus niet een ijzersterke conditie te hebben om mee te kunnen doen. Ik vind het mooi om mensen meer in beweging te brengen zonder dat die drempel gelijk heel hoog is en tegelijkertijd vind ik het sociale aspect belangrijk. Dus niet alleen maar met elkaar bewegen of sporten, maar juist ook onderweg met elkaar kletsen en na afloop een gezellig drankje doen. Die combi vind ik wel heel erg leuk.”

Hoeveel mensen doen er gemiddeld mee met een tocht?

“Dat is heel erg afhankelijk van het weer, maar gemiddeld zitten we nu tussen de 80 en 140 mensen. Het is vanaf twaalf jaar oud en het eerste jaar was het alleen voor skaters, maar uiteindelijk hebben wij de doelgroep uitgebreid en hebben we een vergunning geregeld met de gemeente dat ook steppers ook mee mogen doen. Twee jaar geleden hebben we de tochten ook opengesteld voor longboarders. Die combi is eigenlijk wel erg bijzonder in Nederland. Vaak zie je dat het alleen voor skaters (en soms ook steppers is), maar zelden met ook longboarders erbij, dus dat maakt het eigenlijk wel uniek.

Wat moet er allemaal geregeld worden om zo’n tocht te kunnen organiseren?

“Heel veel, je zit natuurlijk met allerlei vergunningen die je moet aanvragen bij de gemeente en het wordt ieder jaar weer wat lastiger, omdat de gemeente steeds meer eisen stelt. We beginnen eigenlijk al begin van het jaar met het regelen van de vergunningen om ervoor te zorgen dat we die op tijd rond hebben. Dat moet ook allemaal betaald worden, want dit is niet gratis. Ook moet er een motoragent beschikbaar zijn. Onze verkeersregelaars dienen gecertificeerd zijn en dienen ieder jaar weer opnieuw een examen te doen. De routes moeten vastgesteld en ingediend worden. Er dienen een aantal EHBO’ers  beschikbaar te zijn  en dit jaar moeten we ook herriestoppers beschikbaar stellen aan deelnemers vanwege het geluid. Ook moeten we dit jaar voor het eerst een AED bij ons te hebben. Dat was voorgaande jaren nooit het geval. Je ziet wel dat er steeds meer bij komt kijken. Het grote voordeel is wel dat we een draaiboek hebben, dat maakt het natuurlijk makkelijker.”

Hoe financieren jullie de tochten en alles wat daarbij komt kijken?

“Wij werken eigenlijk uitsluitend met vrijwilligers, dus we maken geen winst. Sterker nog, het geld dat we ophalen gaat voor een klein gedeelte op aan promotie, maar de rest gaat allemaal naar het goede doel. Het goede doel is net als vorig jaar dierenbeschermingscentrum Amersfoort. Daar proberen we eigenlijk zoveel mogelijk geld voor op te halen. De kosten die we maken neemt voor het overgrote deel de Amersfoortse ijsvereniging voor haar rekening. 033 SKATE is voor AIJV een mooi platform om de skatesport te promoten. Dit levert de vereniging natuurlijk ook soms nieuwe leden op.”

Hoe beslissen jullie of een tocht doorgaat als er sprake is van slecht weer? 

“Als het regent is het voor steppers niet zo’n probleem, maar voor skaters is dat gewoon te gevaarlijk. We hebben ook met de gemeente afgesproken dat we het dan niet door laten gaan vanwege de veiligheid. Het wegdek moet gewoon echt droog zijn. Dus stel je voor dat het in de avond droog is, maar het heeft de hele middag geregend en er zijn veel plassen etc., dan gaat het ook niet door.”

De eerste tocht van dit seizoen ging vanwege het slechte weer niet door. Om te weten of de aankomende tocht wel door gaat hou dan de website van 033 SKATE in de gaten. Iedere vrijdag rond 18 uur wordt via de website en de verschillende sociale mediakanalen van 033 SKATE bekend gemaakt of de tocht door gaat.

 

Auteur: Laura Helmus
Eindredacteur: Anouk Spoeltman