242 eerstejaars leerlingen van gereformeerde scholengemeenschap Guido de Brés, hebben 24.269 duizend euro ingezameld tijdens hun jaarlijkse 'Maak Meer Marathon'. Het opgehaalde geld is bestemd voor de inrichting van een multifunctioneel gebouw in Birpara waar arme theeplukkesfamilies in India naar school kunnen en kerkdiensten en andere activiteiten bijwonen.

De Maak Meer Marathon  is een initiatief van Verre Naasten, een organisatie van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv). Hun doel is het geloof aan de hele wereld doorgeven. De bedoeling van de marathon is dat jongeren twee maanden lang zoveel mogelijk geld proberen in te zamelen voor het aangewezen goede doel. Het is een project waar vooral scholen aan meedoen. Verre Naasten hoopt dat jongeren door het project kennismaken met andere culturen en leren over het onrecht in de wereld.

Op 27 maart was de kick-off van de actie. Negen eerste klassen moesten met zelfbedachte, creatieve acties in twee maanden proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen. Op de eerste dag kregen de klassen een toelichting van vier derdejaars over het project. Zij hebben de inzamelactie van 2015 gewonnen (het meeste geld opgehaald) en mochten naar India om zelf te zien wat er met hun ingezamelde geld gebeurdeOok de winnaars van deze editie mogen naar India toe.

Als de leerlingen hun eigen acties hebben bedacht, maken ze een actiepagina aan op de site van Verre Naasten. Vervolgens kunnen de donateurs het geld op die actiepagina strorten. Bij de acties moet bijvoorbeeld worden gedacht aan

Het gebouw in Birpara, India, wordt multifunctioneel, zo zal er onder andere een kerk- en schoolgedeelte komen. Ook zal het gebouw kunnen worden gebruikt om verschillende activiteiten voor zowel jong als oud te organiseren. Het gebouw is nu nog leeg, door de actie van dit jaar kunnen meubels voor de twee gedeeltes gekocht worden en kan het gebouw daadwerkelijk openen.

Op de site van Verre Naasten is te vinden welke bedragen en verschillende spullen voor de inrichting worden aangeschaft, hierdoor weten de donateurs hoeveel ze de actie kunnen helpen met het bedrag dat ze geven. Zo kan er al voor tien euro een stoel én een tafel gekocht worden, voor een bedrag van vijfentwintig euro kunnen computeraccessoires worden aangeschaft en voor driehonderd euro kan een daadwerkelijke computer worden gekocht.

De arme bevolking van Birpara en het omliggende dorp Duars zijn super blij met de bouw van het gebouwen zijn multifunctionele doeleinden. Het is voor hen een betaalbare optie om hun activiteiten te organiseren.

Eindredacteur: Alyssa Mittelmeijer