Op een boot door de grachten van Amersfoort: het is een steeds populairder uitje. Zo biedt Stichting Waterlijn Rondvaarten verschillende uitjes die bezoekers van Amersfoort een dag vol verassingen bezorgen.

Stichting Waterlijn Rondvaarten is een organisatie die bezoekers en inwoners van Amersfoort de kans biedt om de stad op een bijzondere manier te bekijken: vanaf het water. De organisatie zet voor alleen maar vrijwilligers in: vijftigplussers die Amersfoort door en door kennen en er geen genoeg van krijgen om erover te praten. Dit jaar heeft de ANWB Stichting Waterlijn Rondvaarten zelfs uitgeroepen tot het leukste uitje van Utrecht in 2017.

Op een kleine stalen boot vaar je langs de grachten en vermaken de vrijwilligers de bezoekers met verhalen over de geschiedenis van Amersfoort. Verstopte juweeltjes van Amersfoort die in eerste opzicht niet meteen te zien zijn, zijn nu het middelpunt van belangstelling en worden uitbundig besproken. Elk gebouw heeft een verhaal, elke steen een geschiedenis en elk verstopt gezicht in de stenen van de gracht een naam. Het is duidelijk dat de gids op de boot nog elke dag met hetzelfde enthousiasme zijn verhaal vertelt, want zijn ogen lichten elke keer op als hij iets uitlegt. Ook de schipper van de boot kijkt gelukkig rond en geeft af en toe nog een paar extra opmerkingen tijdens de uitleg van de gids. Na een tijdje is het tijd voor een rondwandeling en terwijl de bezoekers langs de oudste huizen van Amersfoort lopen, vertelt de gids waar alles voor staat.

Naast een bijzondere ervaring in Amersfoort, brengt de rondvaart ook een kijkje in het leven van Amersfoort. De gebouwen en bruggen die de gids bespreekt zijn een klein onderdeel van het grote idee rondom de rondvaart. De gidsen zelf, die op de boot én tijdens de rondwandeling hun verhalen vertellen, zijn op zichzelf al bijzonder. Hun grote liefde voor de stad maakt de rondvaart juist zo speciaal.

Stichting Waterlijn Rondvaarten beschikt over alle elementen die bezoekers van Amersfoort een onvergetelijke dag bezorgen. De gezelligheid op de boot, de grote kennis van alle vrijwilligers en de liefde voor de stad maakt van de rondvaart een ontzettend bijzonder uitje, die de prijs van de ANWB met trots bij zich mogen dragen.