Elke dag opstaan, naar hetzelfde kantoor gaan, achter hetzelfde bureau zitten en hetzelfde werk doen. Dat is niet meer van deze tijd. Een kantoor waar je je eigen ding kan doen wel. Een kantoor waar je ieder moment van de dag naartoe kan gaan, een kantoor met een echt huiskamergevoel. Dat is precies wat Floor van den Broek wilde creëren bij SAMEN flexwerken aan de stationsstraat in Amersfoort. Na het zoeken van een flexwerkplek in Amersfoort merkte van den Broek dat niets haar zinde, dus begon ze er zelf één.

“Ik werkte altijd in loondienst als interieurontwerper. Ongeveer twee jaar geleden ben ik daar weggegaan en ben ik voor mezelf begonnen. Ik kon natuurlijk thuis gaan werken, maar ik kon ook een werkplek zoeken in Amersfoort. Bij de flexwerkplekken die ik vond dacht ik: ‘Gatverdamme, hier wil ik echt niet werken! Ik word ontzettend ongelukkig in zo’n saaie kantooromgeving.’ Het pand waar we nu inzitten stond al leeg en een jongen in de straat gaf mij het idee om hier zelf werkplekken te maken. In het begin wist ik niet zeker of ik dat wel moest doen, omdat ik net voor mezelf was begonnen. Maar het idee bleef maar door mijn hoofd zweven. Uiteindelijk vond ik het idee te leuk om niet te doen.

Tijdens een brainstormsessie op vakantie over de naam van het idee bedachten mijn man en ik het ‘SAMEN’-concept. Het idee was dat je dan bijvoorbeeld SAMEN ontwerpen hebt, dat is mijn eigen bedrijfje als interieurontwerper. En SAMEN suppen, want wij wonen op een woonboot en verhuren ook SUP’s. Ook zou je dan SAMEN huren hebben, zo heette SAMEN flexwerken eerst. Dit alles viel dan onder één naam. Ik had ook een website waarbij het onder één naam viel. Mensen bleken de naam SAMEN huren toch verwarrend te vinden. Een glazenwasser dacht namelijk ook dat ik kamers verhuurde. Dat maakte het voor mij toch wel duidelijk dat ik de naam moest gaan veranderen.

Op het begin kreeg ik meteen drie leuke huurders, maar daarna kwam het moeilijker van de grond. Toen ik de naam had veranderd naar SAMEN flexwerken had ik echter ook de website losgekoppeld. De site werd ook wat duidelijker en uitgebreider. Daarna begon het langzaamaan via via wat beter te lopen. Ik ben niet zo goed in social media. Ook ben ik niet heel erg goed in actief verkopen. Of ja, ik heb wel wat flyers, maar ik heb er niet echt tijd voor. Dat betekent dus wel dat de social media enzo nog niet zo goed loopt, maar gelukkig werkt de mond-op-mondreclame wel en komen er steeds meer leuke mensen bij!

We hebben nu een groepje van een man of tien. Het varieert een beetje, want soms is er weer iemand weg of komt er iemand bij. De meeste mensen die hier komen werken hebben redelijk creatieve beroepen. Niet iedereen, sommige mensen werken in de financiële sector of in de marketing. Het is nu echt een leuk groepje aan het worden. Ook merk je dat mensen elkaar werk aan het geven zijn of sociaal met elkaar zijn. Af en toe gaan mensen dan een borreltje drinken of samen te gaan sporten. Dat vind ik super leuk om te zien!

Mensen delen hun kennis graag en helpen elkaar hier. Wel wil ik nog een paar mensen erbij, zodat het financiële plaatje iets stabieler wordt voor mij. Ik heb er enorm veel in geïnvesteerd en dat wil ik wel graag aflossen natuurlijk! Je wilt echter niet dat het te druk wordt op zo’n werkplek. Als er twaalf mensen aan één lange tafel zet wordt iedereen gek. Dat wordt echt te veel drukte. Een stuk of vijf mensen erbij zou ik ideaal vinden. Het ligt er ook heel erg aan hoe vaak die mensen komen natuurlijk. Mensen die maar één dag per week komen betalen evenveel als mensen die iedere dag komen. Die keuze heb ik heel bewust gemaakt. Ik heb laatst wel weer overwogen om mensen per dag te laten huren, maar dat vind ik toch minder. Dan is het elke dag even druk en krijg je nooit meer een momentje dat er maar drie mensen zitten. Het is ook veel minder flexibel, omdat ik dan bijvoorbeeld niet zomaar een dagje meer dan normaal zou kunnen komen werken.

De perfecte flexwerkplek is voor mij een plek waar ik me thuis voel. Dat heb ik hier ook proberen te creëren. Ook moet het rustig zijn, niet zo zeer qua gezelligheid, maar meer qua omgeving. Verder moet het natuurlijk flexibel zijn. Je moet nergens aan vast zitten. Nee, dat wil ik niet. Ik wil zelf kunnen schuiven met mijn agenda. Gezelligheid en contact met anderen vind ik ook heel fijn bij een flexwerkplek. Natuurlijk moet je geconcentreerd kunnen werken, maar het is ook een plek waar je elkaar kan ontmoeten en waar je kennis kan delen.”

Eindredactie: Anouk Spoeltman