“De oudste dame die meedoet is al 92 jaar en zij danst nog gewoon mee.” Samen dansen maakt bejaarden vitaler en zorgt ervoor dat ze sociale contacten krijgen. SRO, in Amersfoort zorgt ervoor dat dit gebeurt. SRO organiseert wekelijks verschillende sportactiviteiten voor alle leeftijdscategorieën. Vrijdag was de laatste dansles voor de zomer voor de bejaarden, samen gingen ze lunchen en dansen.

De dag begint met een lunch om elkaar nog iets beter te leren kennen, want niet iedereen zit normaal bij elkaar in de dansles, omdat er verschillende dansklassen aanwezig zijn. De lunch bestaat uit witte of bruine bolletjes met ham, of kaas. Ondertussen zijn de mensen druk met elkaar in gesprek over van alles en nog wat, maar dan zegt de lerares dat iedereen moet gaan staan en dat het dansen gaat beginnen. De deelnemers staan op en gaan in een cirkel om de lerares staan. Als iedereen na een tijdje goed staat,pakken ze elkaars handen vast en begint de lerares te praten. “We beginnen met de Cha Cha Cha: ga allemaal klaar staan en begin met twee stappen naar voren, dan twee stappen naar links en opnieuw… vijf, zes, zeven acht en ja!” 

De mensen zijn druk aan het dansen, maar af en toe is er wat verwarring. Tussendoor hoor je de lerares “Prrrrrrr” door haar microfoontje zeggen.

Omdat er maar twee mannen aanwezig zijn, spelen een aantal vrouwen “de man” in de dansjes. Regelmatig hoor je tussendoor “Maar welke ben ik nou?” En “jij moet naar links hoor.” Maar iedereen doet hard z’n best, met gefronste, geconcentreerde gezichten danst iedereen rond.

Dan begint de soepdans uit Frankrijk, of was het Italië, het maakt de lerares weinig uit, de aanwezigen hebben het niet eens door en praten gewoon verder. Het is een parendans, dus iedereen moet een partner zoeken. Vriendinnen zoeken elkaar open pakken elkaars handen stevig vast. Iedereen draait voorzichtig in het rond, “mensen van deze leeftijd hebben soms niet zo’n goed evenwicht meer, daardoor moeten ze oppassen dat ze niet vallen”, vertelt organisator en sportcoach Heleen Zuiderduin.

“Sporten voor ouderen is zo belangrijk, door fit te blijven, blijven hun botten sterker en leiden ze een vitaler leven”, aldus Heleen Zuiderduin. Behalve dat ze gezond blijven is het sociale aspect ook erg belangrijk volgens de sportcoach. “Door de sportactiviteiten blijven de deelnemers nieuwe mensen ontmoeten, nog steeds worden er vriendschappen gesloten, dat is weleens anders bij senioren.”

Een man die aan de zijkant zit wordt de hele tijd gevraagd of hij niet mee wil doen. “Ik kijk liever eventjes, dit is pas mijn eerste keer hier”, probeert hij de dames duidelijk te maken. Een vrouw stapt uit de danscirkel en gaat zitten. “Dat ga ik niet doen hoor, stomme dans dit!” Dus de vrouw gaat naast de meneer zitten en kijkt naar de andere dansende ouderen. Ze kletst honderduit met de man en vind het wel even goed om te zitten. Ook anderen zijn moe en nemen plaats aan de zijkant.

Er is even pauze, iedereen mag wat te drinken halen aan de bar. “Is dat gratis?” Hoor je een mevrouw op de achtergrond zeggen. Dames drinken cola uit een glazen flesje met een groen rietje, her en der hebben een paar dames ook een biertje voor zich staan. De danslessen zijn altijd een groot succes volgens Martine van kesteren (75 jaar). “Ik kijk altijd erg uit naar de danslessen, het is fijn om even te bewegen, maar het samenzijn is ook leuk.”