Terwijl op de vroege zondagochtend buiten het zonnetje door komt, stroomt de zaal van kerk De Bron steeds sneller vol. Mensen begroeten elkaar met een vriendelijke knik, het geven van een hand of het zeggen van goedemorgen. Op de achtergrond speelt het orgel gemoedelijke liedjes die zachtjes worden mee geneuried. Achter de techniektafel worden een paar laatste dingen door kerkmeester Nico van Nieuwenhuis (39) paraat gezet om de uitzending van de dienst in goede banen te leiden. Als de klok aan de muur met zijn grote wijzer omhoog staat en de kleine wijzer richting de tien wijst, dooft het geroezemoes en staat de lector Marjan van Rooyen op om de dienst te openen. “Goedemorgen, gemeente.” Waarop dezelfde groet vanuit het publiek terug richting de lector klinkt. “Goedemorgen.” De uitzending van de dienst gaat van start.

Na de opening van de dienst staat het publiek langzaam op om het eerste lied, psalm 43, te zingen. Rechts van mij gaat de hand van Van Nieuwenhuis naar de joystick om de camera naar het publiek te richten. “O God kom mijn geding beslechten, verlos mij van wie u versmaadt, boosdoeners willen met mij rechten, die niet aan trouw en waarde hechten”. Er wordt iets achter de maat aan gezongen en hier en daar getwijfeld over de toonhoogte, maar niemand maakt zich daar druk over. De hand van Van Nieuwenhuis verplaatst dit keer naar een schakelaar waardoor het beeld van de ene naar de andere camera springt. Na de psalm spreekt voorganger Wim Verschoor: “Onze hulp is in de Naam van de Heer”. Waarop de zaal antwoord: “Die hemel en aarde gemaakt heeft”. Verschoor vervolgt: “De Heer zij met u allen”. Waarop het publiek eindigt met “Ook met u zij de Heer”.

De grote ramen waardoor veel licht de zaal binnen valt, in combinatie met de hoekige inrichting en witte muren geven de kerk een moderne uitstraling. Iets waar deze kerk in verhouding tot andere kerken ook op voorloopt is het feit dat ze de dienst live uitzenden. Van Nieuwenhuis en Willem Bannink (53) hebben dit project samen opgezet. “Vijf jaar geleden werd er hier flink verbouwd, omdat twee kerken werden samengevoegd”, vertelt Van Nieuwenhuis. “Destijds hebben we besloten om gelijk de techniek aan te leggen die nodig is voor het uitzenden van de dienst.” Willem Bannink gaat verder: “Er waren in het begin wel wat twijfels over dit idee. Vooral predikanten waren er niet zo’n grote voorstander van. Gelukkig ging die aarzeling snel weg toen we eenmaal ‘on air’ waren. KerkTV heeft namelijk alleen maar voordelen. Mensen die ziek zijn of slecht ter been hoeven de dienst niet langer te missen. De opkomst is ook niet minder geworden, de mensen blijven gewoon komen. Wij zijn ontzettend blij met KerkTV. De kerk moet toch ook met de tijd mee?”

De dienst vervolgt met verschillende gebeden en liederen tot het moment dat de voorganger zijn preek begint. De zaal valt volledig stil, waarop Van Nieuwenhuis een schakelaar omhoog zet en daarmee inzoomt op de predikant. “In januari 2012 overleed mijn vader. In de maanden dat hij ziek was en zijn einde tegemoet leefde, praatte ik vaak over een leven na de dood. Ik vroeg hem: denk jij dat er nog iets is? Hij aarzelde en zei: ‘Ik kan daar allang niet meer in geloven, maar als er toch iets is laat ik mij graag verrassen’. Uit een recent onderzoek is gebleken dat 25% van de gelovigen niet meer geloven in leven na de dood. Blijkbaar is het voor moderne mensen lastig om realiteit in een hemel of wederopstanding te zien, maar dat is ook helemaal niet erg. Het is geen probleem als mensen het leven na de dood opgeven, maar wel als de kerk dat doet.”

Tegen het einde van de dienst gaan de collectes rond. De eerste collecte is voor Giro 555 en de tweede voor het onderhoud van De Bron. Na een korte stilte komt het gefluister en geroezemoes weer op gang. Een groot deel van de zaal pakt zijn portemonnee op het moment dat de enthousiaste kinderen van rond de 10 jaar met de groene bussen langskomen. Het geluid van rinkelende muntjes overheerst als het orgel weer tot leven komt. Van Nieuwenhuis en zijn assistent hebben een kleine pauze. Er wordt even een slokje water genomen, om vervolgens door te klikken naar de volgende dia van de powerpoint en de camera’s in de goede richting te plaatsen.

De dienst wordt afgesloten met een gebed. “Wij bidden voor de zieken, beperkten in hun geestelijke strijd, onze jongeren en kinderen, voor onszelf tijdens momenten van twijfel en vragen en natuurlijk voor onze politici die op dit moment een nieuwe regering vormen. Amen.” Na het gebed volgt een bijzondere stilte met aansluitend koffie en thee om de dienst te bespreken. Van Nieuwenhuis is tevreden over hoe de uitzending verliep. “Alles ging erg goed en we hadden toch weer 25 kijkers!”